In mijn jonge jaren gaf ik jarenlang lezingen over huidverzorgingsproducten zonder chemische toevoegingen. Dit jaar verzorgde ik op uitnodiging van MMV voor het eerst weer een lezing over kruiden. Wat een fantastische ervaring! Hoewel ik daarna gesloopt was, zelfs tot nu toe, kijk ik al uit naar de volgende.
In natuurmuseum ‘De Wielewaal’ nam op 29 april een vijftiental aanwezigen gezellig kletsend plaats aan de lange tafel. Ik had me heel goed voorbereid en de inhoud rolde als vanzelf de gemoedelijke ruimte in. Ik voelde me als een vis in het water! Nanda Oevermans van het centraal bureau van MMV verwelkomde iedereen hartelijk met fruitcake á la Moerman en een verse kop koffie of thee en later met een verse kom groentesoep.
Veel aanwezigen kampen net als ik met chronische ziekte en waren zeer geïnteresseerd in praktische kennis over kruiden. Dat zag je aan de aantekeningen die ze maakten. De vragen die leefden, wist ik naar tevredenheid te beantwoorden. Waarom ik twee daslook plantjes meebracht? Het ene was inderdaad daslook en het andere convallaria (lelietje van Dalen). Ze lijken op elkaar, maar de werking van daslook en convallaria is erg verschillend en je moet ze vooral niet verwarren met elkaar.
Met het geneeskrachtige effect van daslook op hart- en bloedvaten heb ik zelf ervaring. Mijn partner Bas gebruikt nu een jaar de tinctuur die ik voor hem maak en sinds die tijd heeft hij inmiddels 10 procent minder bloedverdunning nodig. Na de eerste uitleg begon ik aan het workshop gedeelte: het maken van weegbree zalf. Alle belangstellenden stonden geïnteresseerd om me heen en iedereen kreeg na afloop een potje mee.
Het is een simpel, maar onmisbaar middel voor mij in de zomer- én wintertijd. Het helpt tegen insectenbeten, zonnebrand, lichte brandwondjes en jeuk. Ik gebruik het ter voorkoming en het helen van kloven en als lippenbalsem in de winter. Ook werkt het tegen de ernstige jeuk en pijn van de eikenprocessierups. Dat weet ik zelf ook nog maar net. Mijn zwager kreeg er last van tijdens snoeiwerkzaamheden voor Natuurmonumenten. Mijn zusje belde en maakte snel volgens mijn aanwijzingen een zalfje. Heel simpel: neem 100 gram kokosolie en 5 blaadjes van de smalle weegbree die je kneust tot er groen sap uitkomt. Even mengen en daarna op een héél laag pitje circa 20 minuten laten trekken, vervolgens laten stollen en dan is het klaar voor gebruik.
Wat zit er in uw eten?
Eén van de gasten bracht geheel op eigen initiatief een krat vol daslook, knoflook, bloedzuring en andere plantjes mee die wij mocht meenemen. Het napraten over de lezing en de door mij meegebrachte boeken ‘Wat zit er in uw eten?’, de Kleine dokter, Gezondheid uit de apotheek van God, Eetbare wilde planten, Het Grote Kruidenboek en een wandeling met een paar belangstellenden maakten de dag tot een feest waar ik met genoegen aan terug denk.
Dankjewel lieve Nanda, dat je mij de gelegenheid gaf het gevoel te beleven weer iets voor mijn medemens te mogen betekenen, en dat je er een video over maakte die een impressie geeft. Het is geweldig om een deel van mijn kennis en ervaring over te mogen dragen aan anderen. Mensen wegwijs te maken in de wereld van voeding en kruiden. Om te vertellen dat je met simpele middelen je welbevinden kunt vergroten. Het leuke is: er komt een vervolg! Toen ik een paar Uitzichten langs bracht bij inloophuis De Blauwe Anemoon in Arkel vroeg men mij ook een lezing over voeding en kruiden te houden. Even wachten tot ik fit genoeg ben, maar ik kijk er nu al naar uit!
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief