Ik lees veel over het ontstaan van stress en over hoe je het kan voorkomen. Een leuke bijkomstigheid. Gerry Schultinga schreef er een vermakelijk boekje over met de aansprekende titel ‘Het is aan jou!’
Misschien is het goed om even vast te stellen wat stress eigenlijk is, je kunt er dan je gedragingen moeiteloos naast leggen. Bent je gestresst of ben je volkomen relaxed, in balans en in evenwicht met jezelf? Wel (daar gaat ie), stress is een vorm van spanning. Om optimaal te presteren hebben we een bepaalde mate van spanning, stress dus, nodig. Er is echter een verschil tussen positieve stress en negatieve stress. De eerste zorgt voor gezonde spanning die gepaard gaat met leuke verwachtingen, mooie vooruitzichten en voorpret. Lachen dus! Je ziet er naar uit. Daarentegen is negatieve stress spanning die je niet verder helpt en onplezierige reacties oproept. Deze stress vormt een gevaar voor de gezondheid. Deze vorm van stress heeft langdurige effecten op het centrale en autonome zenuwstelsel. Voorkomen dus. Zorg dat je het kwijt raakt.
‘Mediteer iedere ochtend als je wakker wordt’
Het boek geeft een aantal tips en trics waarmee je makkelijk negatieve stress kunt vermijden. Een paar praktische zaken wil ik met jullie delen. Een van de vragen die aan bod komt is: heb je weleens gemediteerd? Ikzelf moet dan denken aan monniken of goeroes die gekleed in lange gewaden allerlei woorden prevelend door stille lange gangen schuifelen of in een bepaalde houding stoïcijns voor zich uit staren. Het tegendeel is echter waar. Geef het dus eens een kans! Ga makkelijk zitten: ontspannen maar wel rechtop. Niet te strak, niet te los, maar in een prettige concentratie. Ogen gesloten of net iets geopend, adem een paar keer diep in en langzaam uit. Hierdoor ontspan je vanzelf dieper en je aandacht blijft helder en alert. En? Richt vervolgens de aandacht op het natuurlijke ritme van je adem, laat afleiding los en breng je aandacht terug naar de adem in het hier en nu. Gedaan? Laat het vooral niet bij één keer wanneer het je bevalt. Mediteer iedere ochtend als je wakker wordt, en vervolgens regelmatig gedurende de dag een minuutje.
Je zult wellicht zeggen: ‘ik voel nog niks!’ Dan is er nog een alternatief dat wellicht meer op jouw lijf is geschreven. ‘Lachen geeft energie’. Sommige mensen hebben weinig reden om te lachen. Toch doen! Juist wanneer je somber bent -en misschien heb je wel redenen te over- gebruik je ongemerkt heel veel gezichtspieren. En dat op zich is al vermoeiend genoeg. Gooi het dus over een andere boeg. Lachen maakt je een gelukkiger mens. De omgeving gaat hierdoor ook op een gelukkige wijze op jou reageren. Als je lacht maak je lichaam endorfine aan, het gelukshormoon. Dat hormoon heeft als positieve bijwerking dat het zorgt voor een blij en rustig gevoel. Weg stress. Weg zorgen. Nu moet je niet direct overgaan tot een neplachje. Nee, het lichaam kan weliswaar geen onderscheid maken tussen een neplach en een echt blijde lach, maar bij een vrolijke lach zijn jij en jouw omgeving meer gediend. Waar krijg jij een glimlach van op je gezicht? Wat vind je leuk om te zien? Van welke muziek word je vrolijk? Denk aan leuke dingen, verzet je gedachten, dan ben je bezig met het voorkomen van negatieve stress!
Foto door Jacob Colvin
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief