Al jong was ik geïnteresseerd in de natuur. Toen ik moeder werd kwam de verdieping in kruiden erbij. Kinderen hebben nog wel eens wat en ik wilde het gebruik van medicijnen zoveel mogelijk beperken. Dat lukte en dat valt nu de kleinkinderen op. ‘Oma, is het echt waar dat een koolblad helpt bij een kneuzing?’
Als prille moeder schafte ik ‘De Kleine dokter’ een boek van dr. Alfred Vogel aan en inmiddels heb ik een mand vol boeken over de natuur, met name over kruiden. Ook omdat mijn lichaam vaak met forse klachten op chemische medicatie reageert, heb ik een onbedwingbare behoefte steeds meer te willen weten over het gebruik en effect van kruiden. Immers, de natuur heeft ze ons gegeven. Ze staan overal en onze voorouders hadden niets anders tot hun beschikking.
Mijn ervaring? Het werkt, weliswaar minder snel dan de medicatie van de farmaceutische industrie, maar de oplossing is onschadelijk en duurzaam. Je moet echter wel weten hoe en welke kruiden je kan gebruiken. ‘De meeste kruiden kun je eten, echter sommige maar één keer’, zegt kruidendeskundige Marry Foelkel zo treffend. In haar kruidentuin in Beekbergen volgde ik twee keer een kruidencursus. De eerdergenoemde uitspraak zit met weerhaken in mijn geheugen en ik handel ernaar: voorzichtig.
Toen ik jaren geleden een vingernagel met schimmel had, bood de huisarts mij een medicijn aan dat ik drie tot zes maanden zou moeten innemen. Het zou echter erg slecht voor mijn lever zijn. Dokter Vogel beschreef een alternatief dat meer aansprak: een mix van spilanthus (een tinctuur van een tropische plant uit Brazilië) en molkosan (melkwei) – twee middelen die ik om en om langdurig moest gebruiken. Het duurde langer dan drie maanden voordat de schimmel weg was, maar die is daarna ook nóóit meer teruggekomen.
Als ik aan een teen(nagel) iets bespeur van een schimmel ga ik tegenwoordig direct met appelazijn aan de gang, een uitstekend middel hiervoor! Uit voorzorg dep ik nu dagelijks een beetje appelazijn op mijn tenen. Daarmee voorkom ik zelfs dat ik schimmel – ‘zwemmerseczeem’- aan mijn voeten krijg.
Al meerdere jaren gebruik ik mijn eigen kruiden in de keuken en droog ze voor gebruik in de winter. Ik maak zalven en tincturen (die ik op verzoek aan vrienden en kennissen uitdeel). Mijn grootste kleinzoon, die veel sport, appte kortgeleden: ‘Oma, is het echt waar dat een koolblad helpt bij een kneuzing?’ Hij had na een sprong van vier meter de pezen in zijn knieën en bovenbenen verrekt. ‘Ik heb erge pijn en kan niet meer lopen.’
‘Ja hoor jongen, probeer het maar’, schreef ik en ook wat hij moest doen. Hij kneusde de koolbladeren en zwachtelde die meerdere malen per dag en voor het slapen om de pijnlijke ledematen. Ik waarschuwde hem dat hij wel geduld moest opbrengen, maar een paar dagen later appte hij al: ‘Oma ik kan weer lopen, én de pijn is veel minder.’
Een mooier cadeau kon ik niet krijgen! Maar het werd nog mooier. Onlangs liet hij weten dat hij graag wat meer over kruiden wil leren. Ook mijn kleindochters roepen regelmatig als hun potje met weegbreezalf leeg is. Dat gebruiken ze als zonnebrand en bij insectenbeten. Het maakt mij intens gelukkig dat ik mijn kennis mag overdragen aan mijn kleinkinderen!
Ook interesse? Op 29 april mag ik onder de paraplu van MMV een workshop verzorgen in museum de Wielewaal in Willige Langerak (nabij Schoonhoven). De workshop duurt van 11.00 tot 12.00. Je kunt je hier opgeven.
Foto door Tara Winstead via Pexels
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief