De meidoorn is een van de interessantste boomachtige struiken uit de familie van de roosachtige (Rosaceae). Deze uitbundig bloeiende wilde struik wisten onze verre voorouders al uitermate nuttig te gebruiken.
Chinezen gebruikten de doornen van meidoorns voor acupunctuur; rondom heilige plaatsen en langs weilanden werden hagen van meidoorns aangelegd om mens en dier op afstand te houden. Kolonisten vonden de struik zó belangrijk dat zij hem meenamen naar Canada waar men de geneeskrachtige eigenschappen van de ‘mayflower’ zelf ontdekte en in kaart bracht.
Het plantengeslacht van de Rosaceae behoort tot de meest adellijke van alle kruiden, omdat zij elk onderdeel van het menselijk lichaam ondersteunt. Bramen, aardbeien, pruimen en appels behoren alle tot deze roosachtige familie. Van de meidoorn is vooral de bloesem bijzonder heilzaam. Daar zitten heel veel belangrijke stoffen in die onze gezondheid ondersteunen, zoals het vatenversterkende quericitine.
Meidoorn stimuleert de doorbloeding in bloedvaten en verruimt de kransslagader. Hij werkt heilzaam bij alle hartklachten, variërend van een verzwakte hartspier tot hartkloppingen en ritmestoornissen. Meidoorn voorkomt zuurvorming bij de hartspier, herstelt zowel een hoge als lage bloeddruk en is absoluut onmisbaar om ons motortje in conditie te houden. Meidoornthee kan van jong blad, bloesem en vrucht worden getrokken, werkt rustgevend, slaap bevorderend en ondersteunt het hart- en zenuwstelsel. De meidoorn is bijzonder veilig in gebruik; je krijgt er niet snel te veel van.
In het vruchtvlees van de bessen zit pectine en amygdaline , dat wordt omgezet in cyanide (blauwzuur). Deze stof staat als giftig bekend, maar in de dosis zoals je die in de natuur aantreft, bevordert het juist de gezondheid. Vroeger kwam het ook in de appel voor. Het zorgde voor verkleuring als een doorgesneden appel te lang bleef liggen en verklaart het Engelse spreekwoord one apple a day keeps the doctor away. Dat betrof de amygdaline, wat tegenwoordig alleen nog in ouderwetse valappels zit.
De meidoorn groeit en bloeit in mei en juni rijkelijk aan rivieren en bosranden.
Seizoenstip:
Pluk nu meidoornbloesem. Schroom niet om van alle geslachten uit de Rosaceae-familie thee te maken.
Recept
- Droog bloemen en jong blad van de meidoorn.
- Vermeng dit met versuikerde (stijve) honing en vlozaad (psylliumvezels) tot een dikke pasta.
- Draai er bolletjes van.
Het resultaat: hartpillen van onze prehistorische voorouders!
Foto: Paul van der Velde
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief