Deze zachte winter waren ze eigenlijk overal te zien: de madeliefjes, ook wel meizoentjes genoemd. Deze bloemetjes zijn minder gewoontjes dan je denkt. Ze kleden niet alleen het gras gezellig aan, maar zijn ook een decoratief en gezond ingrediënt in een voorjaarssalade.
In de Middeleeuwen stond het madeliefje (bellis perennis) in hoog aanzien bij dokters. De fijngestampte bloemen en bladeren werden gebruikt bij verstuikingen en kneuzingen. De kruisvaarders namen ze mee om hun wonden te verzorgen. In het Duits heten ze ganzenbloemetjes. De ganzen gaan er met hun grote platte voeten vierkant op staan, waardoor de grond wordt dichtgedrukt en de madeliefjes tegen de verdrukking in doorgroeien. Van die taaie levenslust maakt de homeopathie graag gebruik. In de homeopathie wordt hij nog steeds ingezet bij kneuzingen, blauwe plekken, bloeduitstortingen en bij psychische problemen van vrouwen ‘in de verdrukking’. In de kruidengeneeskunde is dit bloempje vooral bekend als kruid voor de lever en als bloedzuiveraar.
Het madeliefje is een gulle gever. Het schenkt zowel de bloemen als de knopjes, de zaadjes en de bladen voor verschillende toepassingen. De knopjes zijn vooral in de lente, als ze nog niet zo harig zijn, prima te gebruiken om in te leggen in de azijn en te eten als kappertjes. De bloemen en de blaadjes zijn lekker in een salade, terwijl je je in de winter tegoed kunt doen aan de geroosterde zaadjes met hun bitter-aromatische smaak. Het is een prachtig kruid als smaakmaker in kwark en kruidenboter en één van de leukste decoratieve bloemen van het vroege voorjaar. Met de bloemetjes pimp je een voorjaarsalade op en voeg je vitaminen en mineralen toe. Veel kinderen zijn er dol op, omdat het er zo vrolijk uitziet.
Ongemerkt krijg je via dit lichte bloempje heel wat gezonde stoffen binnen, want het madeliefje bevat kalium, calcium, magnesium en ijzer, vitamine A en C, bitterstoffen en inuline, een insulineachtige natuurlijke stof. Vanwege het ijzer is het madeliefje zeer geschikt voor mensen met bloedarmoede. Ook wordt hij gebruikt om de stofwisseling een oppepper te geven.
Recept voor een vrolijke voorjaarsalade
Ingrediënten: paardenbloemen, brandneteltopjes, zevenblad, tuinkers, vogelmuur, wortel, uitje, daslook, olie, honing, citroen, kwark, zout en peper, madeliefjes
1 .Zet de topjes van de brandnetel een half uurtje in water om te prik eraf te halen.
2. Snijd ze daarna fijn samen met de paardenbloemen, zevenblad, tuinkers of waterkers en vogelmuur.
3. Vul de salade aan met een handje geraspte wortel, een gesnipperd uitje en blad van daslook.
4. Maak een dressing van citroen, olijfolie, een theelepel honing, een eetlepel kwark, wat zout en peper en strooi dit over de salade.
5. Garneer de salade met eetbare bloemen, zoals viooltjes, uitgeplozen gele paardenbloem (Let op, geen millimeter van de stengel erbij!) en heel royaal de madeliefjes.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief