Hoe vaak ben je helemaal stil? Doe, denk en onderneem je even helemaal niets? Altijd is er wel wat. Muziek om naar te luisteren, vragen die op een antwoord wachten, problemen die om prioritering strijden. Jammer. Stilte is heilzaam. In de stilte gebeuren prachtige dingen.
Sommige mensen staan altijd ‘aan’. Altijd druk met praten, lezen, zoeken, vragen, antwoorden, hobby’s, telefoneren, beelden bekijken en zoveel meer. Om ‘stil’ te worden, hebben we stilte nodig. Wanneer we onvoldoende stilte ervaren, wakkeren we onbewust stress en onrust aan.
Mediteren is heilzaam, rustgevend en bijna verslavend. Sommige mensen associëren mediteren met de kerk, het geloof, iets oosters of iets mystieks en zweverigs. Maar dat is het allemaal niet. Het is gewoon rustig iets overdenken. Je richten op de stilte, je ademhaling of je hartslag. In gedachten je optimaal concentreren op je innerlijk, iets ‘be-mediteren’ en kleinkrijgen. Alles even loslaten om terecht te komen bij je eigenlijke ‘ik’. Ik las laatst dat mediteren het best te koppelen is aan focus en een stabiele gemoedstoestand. Ik kan me voorstellen dat mensen met gezondheidsproblemen daar veel baat bij hebben. Rust en een stabiele gemoedstoestand. Daar heeft iedereen behoefte aan, maar zeker als je ziek bent.
Wat gebeurt er bij meditatie? Er komt een stofje vrij in je hersenen dat serotonine heet. Dat is een stofje die je gemoedtoestand stabiel houdt. Tegelijk is het een stofje dat een vijand is van stress en depressie en terneerdrukkende gedachten. Dus die winst heb je meteen. Maar dat is niet alles. Doordat je hersenen zich ontspannen, komen ook de bloedvaten tot rust. Het gevolg is een goede doorbloeding. Niks oosters of mystieks aan! Pure fysiologie!
‘Doordat je hersenen zich ontspannen, komen ook de bloedvaten tot rust’
Mediteren heeft derhalve nogal wat positieve gevolgen. Overwin stemmen die zeggen: ‘Niets voor mij, daar ben ik te onrustig voor, ik kan mijn gedachten niet tot rust krijgen en mijn omstandigheden weerhouden mij van dit soort ‘abracadabra activiteiten.’ Ik adviseer je gewoon te beginnen. Kies een goed moment. Sluit je ogen en doe verder even helemaal niets. Komen er vervelende of vreemde gedachten op? Negeer ze, ze verdwijnen vanzelf als je ze laat gaan. Komen ze terug? Doe dan weer hetzelfde. Niets. Gaandeweg gaat het wennen om alles even los te laten, rust te zoeken en niets toe te laten dat stoort.
In de vele nuttige boekjes met tips over hoe je fit en vitaal kunt leven, is meditatie standaard opgenomen. Bijvoorbeeld in ‘Gezonde routines’ van Arie Boomsma. Zeer lezenswaardig. Zoek -het liefst iedere dag- een moment voor jezelf. Stilte, concentratie en rust. Het gaat je helpen dingen weer helder en overzichtelijk te krijgen. Het leuke is dat het helpt bij jong en oud. Ik ken mensen die het al jaren doen. Evenwichtige mensen die een stabiele indruk op mij maken. Gelukkige mensen die – in sommige gevallen ondanks een mindere gezondheid – in balans zijn met zichzelf, de omgeving en hun (liefdes)partner. Levenslustig, energiek en actief!
Beeld: Healthy Living
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief