‘Geluk is een verwezenlijking van kinderdromen.’ Het was Sigmund Freud die deze uitspraak deed. Wat is daarvoor nodig? Dat we onszelf leren begrijpen en onze dromen interpreteren. Maar het allerbelangrijkste is dat we leren af te stemmen op wat we eigenlijk willen.
Dat betekent dat we keuzes moeten maken. En wat nu als je ziek bent, in de problemen zit en het allemaal niet meer op een rijtje krijgt? Dan gaat het nog steeds om het maken van de juiste keuze. Volhardend en standvastig. Jezelf doorgronden en jezelf met alles erop en eraan accepteren. Dit is geen simpele aanbeveling, dat vraagt om een nadere beschouwing.
Als kind dromen we van een lang en gelukkig leven. Maar dan gebeurt er iets wat onze wereld op z’n kop zet. We ondervinden moeite, verdriet en teleurstelling. We worden ziek en gaan twijfelen aan al die zekerheden die we eerder dachten te bezitten. Wat dan? Vooraleerst het besef dat we van alle zieken ons het meeste zorgen maken over onszelf. Misschien schrik je nu. Maar het is wel zo. Een heel menselijke reflex. Heeft dus niets met egoïsme te maken. Ondanks dat we ons moeten realiseren dat we een probleem hebben – dat mag er zijn – moeten we niet in het ongeluk blijven hangen.
‘Gelukkig zijn – in mijn kinderdromen ging dat nog wel’
Onwillekeurig ga je als columnist zitten nadenken of geluk maakbaar is. Nou, dat is niet maakbaar, daar moet je wat voor doen en laten. Ben je dan verantwoordelijk voor je eigen geluk? Terwijl er allerlei redenen zijn en er voldoende aanleiding is om ongelukkig te blijven? ‘Ik ben ziek, het zit mij niet mee, er gebeuren vreselijke dingen in mijn omgeving, ik ben een slachtoffer van de samenloop van omstandigheden.’ Ja, gelukkig zijn in mijn kinderdromen dat ging nog wel, maar de realiteit is wel even anders! Je bent teleurgesteld. Heeft geluk dan niet veel weg van iets dat je op kunt eisen?
De ervaring van geluk of ongeluk vindt plaats in ons lijf en in onze emoties. Wie daar bewust van is, krijgt weer zicht op regie. Het is je eigen verhaal, je eigen beleving, waar je controle over moet zien te krijgen. Je kunt ervoor kiezen om aan andere – positieve – dingen denken, aan fijne momenten, goede ontwikkelingen en uiteindelijk ben je dan veel beter – dan wanneer je negatief denkt- in staat belemmeringen te doorbreken. Makkelijker opgeschreven dan gedaan? Ja, maar ik spreek uit ervaring.
Geluk is afhankelijk van veel facetten. Kinderen denken nog rechtlijnig en onverschrokken. Wanneer we meer levenservaring opdoen, zien we in hoe complex, breekbaar en meestentijds onbereikbaar geluk (b)lijkt te zijn. Bedenk dan dat ongelukkig zijn veel complexer is. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Waardeer jezelf, vind vrede met de omstandigheden en durf weer te denken en te redeneren als een kind. Gefocust, en in ontspanning bereik je een optimistische flow waarin je dankbaar kunt zijn voor wat er wel is en goed gaat.
Foto door Oleksandr Pidvalnyi
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief