Hoewel we ruim vijf jaar schelen, heb ik een hechte band met mijn zus Tanja. Eerst was het leeftijdsverschil ‘te groot’, maar vanaf haar 16e bleken we veel gemeen te hebben. Die borstkanker hadden we liever niet gedeeld, maar dat we nu samen kookvideo’s maken voor de MMV is een mooi gevolg daarvan.
Onze band ontstond toen ik 21 jaar was en de relatie met mijn eerste grote liefde uitging. Mijn verdriet was groot! In mijn zus Tanja vond ik een nieuw ‘kameraadje’. We bleken veel interesses te delen en trokken steeds meer met elkaar op: naar de film, naar popconcerten, samen sporten en daarna een ijsje eten bij de beste ijssalon van de stad. Met z’n tweeën reisden we wat af; met de trein naar Griekenland en het toppunt was een reis van een half jaar naar India en Nepal, een reis die onvergetelijk was en onze band verdiepte.
Sommige inwoners zagen meteen dat we zussen zijn. Dat vonden ze zo bijzonder dat ze soms spontaan een geschenk gaven. Tanja en ik bouwden ons eigen leven op, maar de band bleef. De schok was groot toen ze in 2006 belde met een onheilsbericht. Er zat een knobbeltje in haar borst en het was borstkanker. Zoiets komt nooit gelegen, maar de timing was nu ronduit dramatisch. Ze was net moeder, haar kinderen waren op dat moment 1 en 3 jaar. Ik zag de nood en bood mijn hulp aan bij de opvang van mijn neefjes.
Een jaar lang reisde ik elke week op mijn ‘deeltijddag’ van Rotterdam naar Utrecht voor hand- en spandiensten en om de oudste uit school te halen. Af en toe ving ik samen met mijn partner Albert in de weekenden haar jongste zoon op. Tussen de bedrijven door zag ik mijn zus veranderen van een gezonde, jonge vrouw in een patiënt en dat raakte mij diep. Hoe gemotiveerd ik ook ben om haar te helpen, toch merk ik dat de zorg mij niet in de kouwe kleren gaat zitten, zeker niet naast een drukke baan. Na een jaar lukt het mij niet meer en zoekt Tanja een andere oplossing.
Precies tien jaar later ben ik degene die mijn zus Tanja belt met slecht nieuws. Nu is er bij mij borstkanker geconstateerd. De destijds nog abstracte medische termen en behandelingen waarbij ik me toen niet veel kon voorstellen, ervaar ik nu zelf aan den lijve inclusief de heftige bijwerkingen. Ook ervaar ik zelf hoe lang het duurt voor je je leven weer op kunt pakken.
Tanja hoefde mij niet te helpen, ik had Albert naast me en geen kinderen. Maar Tanja was er wel voor me op belangrijke momenten, zoals bij de beslissing om een second opinion aan te vragen.
Beiden overleefden we de ziekte. Gelukkig, we zien om ons heen dat het zo anders kan aflopen.
Sinds dit jaar werken we samen aan kookinstructievideo’s voor de MMV. We hebben elk onze eigen expertise: Tanja als videomaakster en ik als MMV-natuurvoedingskundige. Het is mooi om te merken hoe vanzelfsprekend onze samenwerking is! Ik ben trots op het resultaat en hoop van harte dat onze video’s (zelf zuurkool maken en groentesap) tot hulp zijn voor iedereen die wil omschakelen naar de dieetvoorschriften van de MMV. Want dat is best wel lastig!
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief