Bij mijn toenmalige professie ging het meestal om financiën, maar ook om geld verdienen. Het gevolg: ongezonde stress, hoge eisen, hard werken, weinig ontspanning en verkeerd eten dat regelmatig samenging met een ‘genoeglijke’ portie alcohol. Op het eerste gezicht een droombeeld voor veel jonge ambitieuze professionals. Immers, wie wil niet succesvol zijn?
Fout! Gezondheidsschade is vaak het gevolg. Maar hoe moet het dan wel?
Het probleem is dat we ons -bewust of onbewust- vergelijken met allerlei succesvolle mensen om ons heen. Wij leggen de lat hoog en zullen ‘m halen. Die lat kan trouwens best nog wat hoger. Eigenlijk zijn we nooit tevreden. De maatschappij, de werkgever, ons bedrijf en de omgeving schreeuwen om meer en meer. Op de keper beschouwd is het een grote farce. Alleen komen we er meestal te laat achter.
Pas wanneer we worden stilgezet door ziekte of tegenslag realiseren we ons dat het een schijnwereld is. De winst van het bedrijf is belangrijker geweest dan jouw welzijn. Een bittere conclusie. Ik las ergens: ‘Angst houdt onze maatschappij in beweging en onze economie in stand’. Het gevolg is een verscheidenheid aan mensen die moe zijn, met conflicten om het minste of geringste, burn-outs, overspannenheid, teleurstellingen, faalangst en latente gevoelens van minderwaardigheid. Mensen die het teveel is geworden of die de eindstreep net niet hebben gehaald. Zij die er wel in zijn geslaagd wonen in mooie huizen, rijden de nieuwste automobielen en hebben veel geld gestoken in goed renderende beleggingen. Het resultaat bereikt!
Het obsessief aansturen op de gewenste uitkomst is een ziekte
Mis! De grap is dat er geen grotere schijnwereld is dan deze. Financiële vrijheid is niet hetzelfde als geluk en tevredenheid. Het geeft geen ontspannenheid. Het veroorzaakt grote onrust, angst en onzekerheid of deze schijnwerkelijkheid wel blijvend is. Nieuwe doelen wachten, hogere latten liggen al klaar, betere omstandigheden moeten worden afgedwongen en de eeuwige leegheid moet worden opgevuld met spectaculaire en meeslepende ervaringen. Het obsessief aansturen op de gewenste uitkomst is een ziekte geworden. Van gezonde ambitie en een gezonde drive is het uitgeroeid tot ziekelijk gedrag. Letterlijk en figuurlijk is het deze ziekte waar een mens aan ten onder gaat.
Zingeving maakt mensen gezond. Het behoedt je voor het stellen van eisen die ten koste gaan van alles en iedereen. Meditatie en een levensvervullende zoektocht naar wijsheid, authenticiteit en waarheid voorkomt veel ellende. Goed gezelschap, prettige gesprekken en rust zorgen voor afstand en gezonde verwachting van jezelf en de omgeving. Ik ken in mijn omgeving ‘doordraaiers’, ‘meelopers’ en ‘hart op de tong’ personen. Stabiele personen en mensen die ten onder gaan -of al ten onder zijn gegaan- aan hun ongebreidelde honger naar geld en macht, hebzucht en status. Hoeveel vormen van ziekte of gezondheidsschade zijn niet het gevolg van deze drang naar meer en meer?
Bij een gezond leven horen gezonde ambities. Geen lummelaars of ‘de kantjes er vanaf lopers’. Nee, mensen met een missie. Een missie om iets van het leven te maken. Daar is niks mis mee. Zorg er echter voor dat je niet wordt meegezogen in een ziekelijke drang naar meer, beter en meeslepender.
Daar is niemand bij gebaat, jijzelf in de laatste plaats!
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief