Dit jaar was ik van plan voor oudejaarsavond eens flink uit te pakken. Oliebollen uit de oven, zelfgemaakte ragoutbakjes gevuld met paddenstoelenragout en zelf gedroogde groentechips als knabbeltje voor tussendoor.
Maar eerst op kerstavond het kerstdiner bij mijn broer en schoonzus. Daarvoor mocht ik een feestelijke tulband en Italiaans brood te bakken. Geen probleem, mijn Foccacia is hier sowieso al favoriet en een tulband maken is een feest op zich. Mijn neef zou voor het dessert zorgen. Wat doet die slimmerd? Hij vraagt hulp aan ChatGPT. Ik zal het ‘gesprek’ kort samenvatten aan de hand van de weergave die hij mij toestuurde.
Vraag aan Chat: ‘Ik heb hulp nodig bij een recept. Ben je bekend met het Moermandieet (ook wel Niet Toxische Tumortherapie genoemd)?’
Antwoord: ‘Ja, ik ben bekend met het Moermandieet (ook wel Niet-Toxische Tumortherapie).’ Gevolgd door een gedetailleerd relaas dat haarfijn uitlegt wat de essentie is van het Moermandieet.
Dan vraagt de robot: ‘Hoe kan ik je helpen?’
Mijn neef: ‘Ik ben bezig met het bedenken van een dessert. Ik denk aan in boter gebakken appelpartjes met kaneel als één onderdeel, maar er moet nog iets bij om het een volwaardig feestelijk dessert te laten zijn. Kun je op basis hiervan suggesties doen voor een recept conform de MMV-richtlijnen?’
Er volgt een ellenlang recept van een ‘Feestelijk dessert met gebakken appelpartjes, kokosroom en walnoten-krokant’. Alle stappen werden door Chat minutieus beschreven.
Mijn neef vroeg: ‘Kan ik in plaats van kokosmelk niet beter kokosroom gebruiken?’
De robot reageeerde enthousiast: “Absoluut! Kokosroom is een geweldige keuze als je direct een romige en stevige consistentie wilt zonder te hoeven koelen en scheiden. Kokosroom heeft een hoger vetgehalte dan kokosmelk, waardoor het perfect is om op te kloppen tot een luchtige structuur, vergelijkbaar met slagroom.’ Vervolgens somt het de voordelen van kokosroom op en tips bij gebruik ervan.
Best indrukwekkend. Toch was mijn eerste gedachte: ‘Wat een kletsmajoor!’
In elk geval is het niets voor mij. Ik houd me maar, heel ouderwets, bij recepten die ik overal vandaan pluk en dan bewerk tot NTTT-verantwoord, of ik verzin zelf iets. Zo begon ik op 23 december met het bakken van een grote en een kleine tulband. Die kleine was voor ons zelf om voor te proeven. Je moet toch zeker weten dat je de familie iets lekkers presenteert op kerstavond…..
Op oudejaarsdag sneed ik in alle vroegte de laatste twee bietjes uit onze moestuin, een courgette, een winterwortel en een zoete aardappel, flinterdun voor de groentechips. Daarna was het tijd voor de oliebollen met een vulling van gedroogde cranberries, kleine stukjes appel, Yacun en een flinke eetlepel kaneel. Oliebollen in de oven? Ja, je bakt ze in muffinvormpjes waarin je eerst een theelepeltje kokosolie giet en die olie vormt zich dan in de oven als het ware om het deeg heen. Dat geeft het knapperige bruine korstje zonder dat de oliebol zelf vet wordt. Heerlijk en met wat fantasie kun je dit recept het hele jaar gebruiken als alternatieve muffins. Daarna maakte ik de ragoutbakjes en de gemengde paddenstoelen ragout en hiermee gingen Peter en ik op NTTT-verantwoorde wijze 2025 in.
Gewoon koken met je eigen creativiteit, plezier, heel veel liefde en gezonde, als het kan biologische, ingrediënten.
Wij koken volgens de MMV-richtlijnen voor mensen met kanker, wilt u eens gezellig uit eten, neem dan contact op met:
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief