Wie is niet op zoek naar een gelukkig leven? Wie zou niet vaker blij willen zijn? Ik in ieder geval wel. Niet dat ik een chronische somber persoon ben, maar ik kan af en toe best wel een beetje ‘blij zijn’ gebruiken. Ik denk dat bewust leven bijdraagt aan ‘je blij voelen’. Althans zo werkt het bij mij.
Je iedere dag weer afvragen wat écht belangrijk is deze dag en dankbaar zijn voor de positieve dingen die staan te gebeuren. Wanneer dit laatste niet zo voor de hand ligt moet je niet blijven worstelen maar berusten en jezelf ruimte geven om zaken te accepteren. Op deze manier krijg je de regie weer in handen. Weet je wat ook helpt? De worstelingen en problemen op papier zetten. Gewoon opschrijven wat je gevoelens zijn. Schrijf ze op en neem er – denkbeeldig – afstand van. Het wordt hierdoor rustiger in je hoofd en het ontspant je brein. Durf je problemen en moeite los te laten. Wees blij met de dingen die wél positief zijn en wél nieuwe perspectieven bieden. Koester je geluk en parkeer je moeite. Het klinkt heel simpel –en dat is het ook– maar het helpt echt. Je wordt er absoluut blij van.
‘Soms is een nulpunt bereiken een mooie gelegenheid om je leven te kallibreren’
Een bijkomend voordeel is dat jouw zelfinzicht toeneemt. In eerste instantie lijkt veel onmogelijk totdat je ontdekt dat er wel degelijk veel mogelijkheden zijn. Door zelfinzicht ontstaat in je brein overzicht. Structuur is belangrijk. Blijheid vraagt om een eigen bijdrage. Het ontstaat niet zomaar. Er is ‘iets’ voor nodig. Een persoon, een voorval, een gedachte of een gemoedstoestand. Ongestructureerde gedachten vragen continu om aandacht. Gevoelens buitelen over elkaar heen. Verwarrende gedachten vreten energie en vormen obstakels om écht blij te zijn. Hierdoor kom je niet toe aan de rust om een mooi boek te lezen, aandacht te hebben voor geliefden of eens goed na te denken over het leven. Je beleeft nog wel wat ‘lollige’ momenten, maar van échte blijheid is geen sprake. Herken je dit? Soms is een nulpunt bereiken een mooie gelegenheid om je leven te kalibreren. Eens even alle gebeurtenissen en gedachten in een ander perspectief plaatsen. Hoe kom je tot een nulpunt? Letten op je ademhaling. Je ademhaling is de link tussen je bewuste en je onderbewuste.
Normaal staat je ademhaling op de automatische piloot. Je kunt het echter aansturen. Ademen gebeurt in het hier en nu. Het is dus een handig middel om alle aandacht hiervoor naar het moment te halen. Neem dus iedere dag een paar minuten om je aandacht te richten op je ademhaling. Adem in en adem uit en merk hoe de lucht langs je neusvleugels naar binnen stroomt. Hierdoor kalmeert je brein. Ik zal eerlijk zeggen dat dit in het begin wat weerstand oplevert. Je brein wil met van alles en nog wat bezig zijn. Toch bereik je gaandeweg je nulpunt. Je krijgt minder last van allerlei prikkels. Er ontstaat ruimte voor blijheid en voor dingen die de moeite waard zijn. Je brein ruimt gaandeweg de negatieve ‘troep’ op. Is dat niet iets om blij van te worden?
Foto door Andre Furtado
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief