Britse onderzoekers vergeleken drie groepen pasgeboren die met een keizersnede ter wereld kwamen. De baby’s die uitsluitend borstvoeding kregen, hadden een ‘rijper’ immuunsysteem en een gunstiger darmflora.
Baby’s zijn het beste af met borstvoeding. Deze natuurlijke voeding beschermt zuigelingen tegen diarree en longontsteking, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Met name in landen waar schoon drinkwater schaars is, blijkt borstvoeding van levensbelang. Maar ook in de rijke landen, blijven de voordelen zichtbaar.
Daarbij zijn er sterke aanwijzingen dat borstvoeding jonge kinderen beschermt tegen middenoorontsteking, urineweginfecties, astma, eczeem en allergieën. Bevolkingsonderzoek suggereert bovendien voordelen op latere leeftijd. Zoals bescherming tegen darmziekten, overgewicht, diabetes type 2 en hoge bloeddruk. Er is zelfs een positief verband tussen borstvoeding en intelligentie.
Bij veel van deze verbanden spelen ook anderen factoren een rol. Bijvoorbeeld de sociaaleconomische status van de moeders. Borstvoeding is populairder bij hoger opgeleide moeders en hoewel intelligentie niet allesbepalend is voor het volgen van een goede opleiding, is het wel een erfelijke factor. Een hogere opleiding gaat bovendien vaak samen met een hoger inkomen en dat houdt ook weer verband met een gezondere leefstijl en een langere levensverwachting. En met een gezondere woonsituatie, die weer positief kan uitwerken op de luchtwegen van kinderen.
Klinisch onderzoek naar de directe invloed van moedermelk op het immuunsysteem en het microbioom in de darm, blijft dus van harte welkom. Vooral als het een vergelijkend onderzoek is onder baby’s die met een keizersnede geboren zijn. Want ook wat betreft de bevalling spreken sterke aanwijzingen voor de natuurlijke weg.
Regulatorische T-cellen
T-cellen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Grofweg zijn er twee soorten: de ene soort valt aan, de andere soort coördineert de aanval en zorgt dat de afweerreactie niet uit de hand loopt. Dat zijn de regulatorische T-cellen, ook wel T-remmercellen genoemd. Deze immuuncellen zijn al bij de geboorte aanwezig en hun aandeel in de witte bloedcellen neemt daarna toe.
Onderzoekers van de universiteit van Birmingham en het Vrouwen- en Kinderziekenhuis uit dezelfde stad verdeelden 38 baby’s die met een keizersnede geboren waren naar voedingswijze: kunstvoeding, exclusief borstvoeding en een combinatie van die twee. Ze namen bloedmonsters bij de geboorte en toen de baby’s drie weken waren.
Borstvoeding bleek de groei van ‘reg T’ te bevorderen. Baby’s die exclusief moedermelk kregen hadden er twee keer zoveel van dan de baby’s die alleen poedermelk kregen. En dat had een gunstig effect op de werking van hun immuunsysteem, zo bleek.
Afweer tegen lichaamsvreemd materiaal
In de baarmoeder wisselen moeder en kind erfelijk materiaal uit. In moeders kunnen tientallen jaren na de bevalling nog (stam)cellen van hun kinderen worden aangetroffen. Dat kan zowel van voordeel als van nadeel zijn. Baby’s dragen erfelijk materiaal mee van de moeder. In dit onderzoek is gekeken naar antigenen van de moeder.
Als T-cellen van de baby tegen deze antigenen reageren dan kan dat allergische reacties veroorzaken en ontstekingen. RegT-cellen van de baby leren het immuunsysteem deze moederlijke antigenen te tolereren. De Britse onderzoekers toonden aan dat de T-cellen van de borstgevoede baby’s minder sterk reageerden op moeders’ antigenen en dat dit afhing van de aanwezigheid van regT-cellen. Dit ging samen met een lagere afgifte van ontstekingsbevorderende cytokinen.
Gunstige darmbacteriën
Behalve het bloed werd ook de ontlasting van de pasgeborenen onderzocht. Met gebruik van een technologie die ‘16S rRNA sequencing’ heet, werd het microbioom van de darm in kaart gebracht. In de baby’s die uitsluitend borstvoeding kregen, bevonden zich de sporen van een uitbundige aanwezigheid van Veillonella en Gemella. Bacteriestammen die zogeheten korteketen-vetzuren produceren, die bekend staan om hun gunstige invloed op het darmepitheel.
Het onderzoek verscheen in vakblad Allergy en is alleen als samenvatting vrij beschikbaar. De onderzoekers hopen deze mechanismen verder te bestuderen in zieke en te vroeg geboren baby’s met ontstekingsklachten, meldt de website van de universiteit.
Ondertussen kunnen aanstaande moeders uit dit onderzoek motivatie putten. ’We hopen dat dit waardevolle nieuwe inzicht er toe leidt dat meer moeders borstvoeding gaan geven en dat meer baby’s van deze voordelen profiteren’, zegt mede-auteur Gergely Toldi.
Maar dat niet alleen. Voor de baby’s die zich desondanks met poedermelk moeten behelpen hoopt Toldi dat de studieresultaten ‘bijdragen de formulering van flessenvoeding te optimaliseren’
“Breast Feeding-Tena Esubalew Health Extension Worker comes to Etenesh Belay’s house for counselling on breast feeding practices” by UNICEF Ethiopia is licensed with CC BY-NC-ND 2.0. To view a copy of this license, visit https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief