Lang niet ‘alles wordt uit de kast gehaald om de belasting van de ziekenhuiszorg wegens corona te verminderen’. Dat stelt Gaston Remmers op Skipr.nl in een pleidooi voor ‘burgerwetenschap’. Remmers noemt daarin geen namen. Maar Ivermectine lijkt een interessante kandidaat om uit de medicijnkast te trekken.
Gaston Remmers is voor de lezers van Uitzicht en regelmatige bezoekers van deze site geen onbekende. Onder meer dankzij het onderzoek naar verrijkte groenten bij prostaatkanker dat hij met steun van onder meer MMV trekt. Remmers speelt ook een rol bij het MMV-initiatief ‘Gezond leven met kanker’. Skipr.nl publiceerde een opiniestuk van zijn hand onder de titel ‘Patiënten willen zelf aan de slag om corona te beteugelen.’
In het stuk, dat mede ondertekend is door Peter Kapitein van Inspire2Live en Wim Tilburgs van JeLeefstijlAlsMedicijn, stelt hij vast dat werkgelegenheid, economie onderwijs en cultuur opgeofferd worden voor de noodzaak overbelasting van de zorg te voorkomen. ‘Daarbij geldt het voorzorgsprincipe: zelfs als een maatregel niet sluitend bewezen is maar wel aannemelijk lijkt, is het toch beter om hem in te zetten, voor het hogere doel.’
Eerste hulp bieden
Een principe dat niet altijd blijkt op te gaan. ‘Als goed geïnformeerde leek horen wij over diverse supplementen en lichte medicijnen die de ernst van en de duur van corona sterk kunnen verminderen als ze in een vroeg stadium worden ingezet. Waarom gebeurt daar nog niets mee? We zijn als land toch in crisis? Als wij dan alles uit de kast halen, waarom blijft dit er dan in liggen?’
Te weinig bewijs en deskundigen die het niet met elkaar eens zijn ‘zou nooit een reden mogen zijn om niets te doen’. Remmers stelt dat het Nederlands Huisartsen Genootschap, OMT, RIVM en ZonMw weinig onderzoek doen en roept huisartsen op samen met patiënten na te gaan welke aanvullende maatregelen in een vroeg stadium mogelijk zijn.
Patiënten documenteren de gemaakte behandelkeuze zelf en dat kan achteraf kennis opleveren ‘welke middelen bij welke personen welk effect’ sorteerden. ‘Zo helpen we medische kennis vooruit, in de beste traditie van Burger Wetenschap’.
Ivermectine
Na een jaar pandemie heeft de geïnformeerde leek hoogstwaarschijnlijk lucht gekregen van suppletie met vitamine C, D en de mineralen zink en selenium. Ook medicijnen als Remdesivir en met name hydroxychloroquine zullen bekend in de oren klinken. Ivermectine lijkt betere kaarten te hebben maar geniet nog weinig bekendheid.
Het is een generiek middel met antivirale eigenschappen, in 1981 geregistreerd als medicijn tegen parasieten. De belangrijkste toepassing is in de veehouderij. Voor mensen is het op recept verkrijgbaar tegen schurft en verschillende worminfecties. Eind mei verscheen in editorial in Annels of Clinical Microbiology and Antimicrobials over Ivermectine als kandidaatmedicijn voor de behandeling van Covid-19. ‘Dit is niet de eerste keer dat ivermectine antivirale potentie heeft getoond tegen menselijke en dierlijke virussen’, schrijven de auteurs uit India, Nepal, Colombia en Turkije.
Sindsdien zijn vooral in de armere landen, waar bovendien veel parasitaire infecties voorkomen, klinische studies gestart met dit middel. De meest recente aankondiging van zo’n studie op PubMed is van 4 januari. Een protocol voor de behandeling van 120 Iraanse patiënten met milde tot matige ziekteverschijnselen, waarvan de studie op 25 november van start ging.
Behandelprotocol Covid-19
Paul Marik is professor aan de Eastern Virginia Medical School en aldaar verantwoordelijk voor de afdeling longziekten en kritieke zorg. Marik vat sinds enige tijd het beschikbare onderzoek naar de behandeling van Covid-19 samen een verwerkt deze in een protocol voor zijn ziekenhuis – en de rest van wereld. Dit is de meest recente versie. In onderstaande tabel valt op dat voor de meeste medicinale kandidaten de lichten op rood staan. Behalve voor Ivermectine. Dat is zowel effectief als preventie, bij symptomen en bij de ernstige ziektebeelden.
Wellicht dat de volgende update van het protocol een positiever oordeel geeft over Tocilizumab. Gisteren bracht UMC Utrecht het nieuws naar buiten dat dit reumamedicijn – dat nog onder patent is en dus duur – in IC-patiënten de kans op overlijden met ruim acht procent doet afnemen en de ligduur op de IC met een week verkort.
“Novel Coronavirus SARS-CoV-2” by NIAID is licensed under CC BY 2.0
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief