Een van de meest indrukwekkende boeken die ik gelezen heb, is het boek 'Wanneer je lichaam nee zegt' van dr. Gabor Maté. Maté vertelt over het verband tussen onderdrukte emoties, stress en ziekte. Het deed me sterk denken aan mijn eigen ervaringen met het aanvoelen en aangeven van de grenzen van mijn lichaam en geest.
Tijdens de geweldige opleiding tot haptotherapeut aan het Instituut voor Toegepaste Haptonomie moest ik ook zelf in therapie. Ik had het geluk dat Anne Jan van Minnen de ‘meester in de haptonomie’ mijn supervisor was. Terwijl ik op de bank lag, drukte hij met zijn volle gewicht op mijn rug. Hoewel ik er benauwd van werd, gaf ik geen krimp. Was dit een test om te zien wat ik aankon? Ik zou wel even laten zien wat ik aankon. Naarmate het langer duurde, vond ik het écht niet meer leuk en na tien minuten vroeg ik of hij wilde stoppen met drukken. Dat was een indrukwekkende les. Mijn lichaam vond het vanaf het begin niet leuk, maar mijn geest of mijn ego vond dat ik het moest verduren.
Ik ben niet de enige die pas later in mijn leven leerde om mijn grenzen aan te geven en uit te spreken hoe ik me voel. Er zijn veel mensen die dat herkennen. Het is niet erg als dat een keer gebeurt, maar wordt een probleem en kan ziekmakend zijn als het jaren duurt.
Mijn geest of ego vond dat ik het moest verduren
Veel mensen zijn überhaupt verleerd om te voelen. Als het leven ‘onveilig’ aanvoelt, vluchten mensen uit hun lichaam naar hun hoofd. Daar houden ze alles in de gaten en daar staan ze altijd ‘aan’. Het hoofd heeft nooit rust en staat op de ‘controlestand’. We gaan ‘overleven’ in plaats van leven. Tot de stresshormonen langzaam het lichaam uitputten. Een proces waarbij onze weerstand geleidelijk verzwakt – via epigenetische werkingsmechanismen – en het immuunsysteem niet meer in staat is zich te verweren tegen indringers.
Na het lezen van het boek van Maté begreep ik nog beter welke rol stress speelt bij het ontstaan van ziektes. Omgekeerd wordt duidelijk hoe belangrijk ontspanning is en hoe belangrijk het is om je grenzen aan te geven en uit te spreken hoe je je voelt. Dit werkt namelijk helend voor je lichaam. Niet iedereen heeft het geluk om – zoals ik – aan den lijve te voelen dat je in een patroon zit van: doorgaan en niet aangeven als er over de grens gegaan wordt.
Als je dit herkenbaar vindt, is het zinvol om tijd en energie te investeren in iets waardoor je beter leert omgaan met stress. Of dat nou yoga is, of mindfulness of Qigong. Doe iets wat bij jou past. Leer stil te staan bij hoe je je voelt en heb de moed om uit te spreken hoe je je voelt in plaats van te verduren. De prijs om je niet kenbaar te maken is hoog. Na het lezen van dit boek, besef je dat ten diepste!
Zondag 19 maart geef ik een beginnersworkshop Chi Neng Qigong van 9.00-13.00 uur waarin ik niet alleen de oefeningen aanleer, maar vooral ook hoe je de ontspanning kan meenemen in je leven en zo beter om te gaan met stress.
franklageweg.nl of haptotherapiefranklageweg.nl
Beeld: Allan Mas
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief