De overproductie en -consumptie van dierlijke eiwitten bedreigt de gezondheid van mens en milieu. Daarom moeten ziekenhuizen het goede voorbeeld geven door plantaardige maaltijden te serveren. Dat stelt orthopedisch chirurg Patrick Deckers, Hij richtte ‘Caring Doctors’ op, publiceerde een manifest met een plan van aanpak en zoekt medestanders om het tij te keren.
In een vorig bestaan was Deckers scheepsarts bij Sea Shepherd, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van het zeeleven. In zijn huidige bestaan als arts in het Limburgse Zuyderland ziekenhuis verbindt hij beide werelden. Het manifest betoogt dat de intensieve landbouw en veehouderij niet alleen bijdraagt aan klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit, maar ook ‘ernstige gevolgen’ heeft voor de volksgezondheid:
‘Uit uitgebreid medisch onderzoek weten we dat een grotendeels plantaardig dieet en een grotere consumptie van groenten en fruit een substantieel kleinere kans geeft op gezondheidsproblemen en het herstel bij gezondheidsklachten bevordert. Het is dan ook verwonderlijk dat zelfs in onze ziekenhuizen en andere en andere instellingskeukens, steevast een dieet geserveerd wordt mét veel dierlijke producten.’
Dweilen met de kraan open
Op de website van Medisch Contact vat de arts zijn boodschap samen. ‘Het aantal patiënten met welvaartsziekten als diabetes en kanker zal de komende jaren dramatisch stijgen. Zorg leveren zoals nu is niet langer haalbaar, ook vanwege personeelstekorten.’ Deckers wijst op de scheve verhouding tussen de enorme potentie van gezondere voeding en leefstijl en de minimale investeringen in gezondheidspreventie. ‘Nu ondergaan mensen een dure operatie voor bijvoorbeeld darmkanker, om daarna in het ziekenhuis weer een worstje op hun bord te krijgen.’
Deckers, die ‘er klaar mee’ is om te dweilen met de kraan open en zijn ‘kunstje als orthopeed te blijven doen’, zegt dat het heus nog wel mogelijk is om van vlees of vis te genieten. ‘Maar nu eten Nederlanders gemiddeld 38 kilo vlees per persoon per jaar, terwijl twaalf tot veertien kilo minder vlees eten per jaar al veel veiliger voor de gezondheid is.’
Als eerste doel mikt Caring Doctors op een omslag in de ziekenhuizen. Stappen die over op een hoofdzakelijk plantaardig dieet, dan zet dat hun patiënten hopelijk aan hun voedingspatroon te heroverwegen. ‘Laat mensen beleven dat je op die manier ook lekker, en bovendien gezond, kunt eten.’
Aan persbureau ANP liet Deckers deze week weten dat inmiddels zevenhonderd zorgprofessionals hun steun aan het manifest hebben onderschreven. Ziekenhuizen staan volgens hem niet onwelwillend tegenover het oppakken van hun voorbeeldrol, maar hebben vooral ‘koudwatervrees’. Deckers wijst op New York, waar plantaardige maaltijden in elf ziekenhuizen sinds dit jaar de standaard zijn.
Tegenlobby
Caring Doctors wil de krachten bundelen met de gelijkgestemde organisaties Caring Vets (veeartsen) en Caring Farmers, om tegengas te geven aan de lobby van de gangbare landbouw en veehouderij. Na(ast) de hervorming van het voedselbeleid in ziekenhuizen streeft de organisatie onder meer naar de voorlichtingsprogramma’s voor patiënten over voeding en beweging, strengere eisen aan de producenten van bewerkte voeding, afbouw van subsidies voor vlees en zuivel, promotie en positieve prijsprikkels voor groenten en fruit en bewustwording van zorgprofessionals; onder meer door scholing. Ondersteuners van het manifest kunnen aangeven of ze in de verwezenlijking van deze doelen willen participeren.
Foto: Patrick Deckers (caringdoctors.org)
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief