In een groot opgezette interventiestudie bleken deelnemers die dagelijks multivitaminen en mineralen slikten, beter te scoren op geheugen- en concentratietesten. Het effect was het duidelijkst bij mensen met hart- en vaatziekten. Flavonolen uit cacao hadden geen toegevoegde waarde.
Volgens bevolkingsonderzoek telde Nederland telde vorig jaar 290.000 mensen met de diagnose dementie. Een aantal dat naar verwachting in 2040 tot een half miljoen gestegen zal zijn. Wereldwijd worden 46 miljoen mensen door deze ziekte getroffen, schrijven wetenschappers van onder meer Wake Forrest University, VS, in vakblad Alzheimer & Dementia. [X] En tot nu toe bestaat voor geen enkele medicinale behandeling van milde cognitieve achtergang voldoende bewijs.
‘Er is een urgente noodzaak om effectieve strategieën aan te wijzen om de hersengezondheid te behouden en de zware maatschappelijke last te verlichten die Alzheimer en andere vormen van dementie met zich meebrengt.’ Het vinden van een ‘veilige, betaalbare en toegankelijke interventie die de hersenen tegen verval beschermt’ bestempelen de onderzoekers als een dringende prioriteit.
‘Voedingssupplementen worden aangeprezen voor cognitieve bescherming, maar de bewijzen voor deze claims zijn niet eenduidig’, motiveren de wetenschappers hun onderzoek, waarvan ze stellen dat het de eerste langlopende klinische studie is die bewijs levert voor een potentieel gunstig effect van multivitaminen op de cognitieve functies bij ouderen.
Vooral bij hart- en vaatziekten
Ruim tweeduizend vrouwen en mannen, met een gemiddelde (mediane) leeftijd van 73 jaar, namen aan de studie deel. Verdeeld over vier groepen kregen ze ofwel cacao-extract en multivitaminenplacebo, of cacao-placebo en multivitaminen of cacao-extract en multivitaminen of twee keer een placebo. Bij aanvang werden de cognitieve vermogens van de deelnemers in kaart gebracht.
Met behulp van acht verschillende tests werd de algemene cognitieve status in kaart gebracht, het ‘episodische geheugen’ en de executieve functies. Om in de resultaten meegenomen te worden dienden de deelnemers na deze intake tenminste één keer aan de opvolgtest te hebben meegedaan. Veruit de meeste (77 procent) deelnemers completeerden alle drie de jaarlijkse ‘functioneringsgesprekken’.
Na analyse van de gegevens bleken alleen de deelnemers met multivitaminen hun geestelijke vermogens duidelijk te hebben verbeterd ten opzichte van de placebogroepen. Het verschil was twee keer zo groot voor deelnemers met een geschiedenis van hart- en vaatziekten.
Foto: Engin Akyurt
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief