Ziekte zorgt vaak voor een onrustig gevoel. Vragen, gedachten en slapeloze nachten. Hoe loopt het af? Doe ik er wel genoeg aan om mijzelf meer kans op genezing te geven? Op welke symptomen moet ik letten? Wie kunnen mij steunen om dit moeilijke proces door te komen?
Ons brein floreert bij activiteiten die te maken hebben met empathie, compassie en gevoel van eigenwaarde. En dat zijn zaken die niet op afroep beschikbaar zijn. Juist in moeilijke tijden zijn er veel zaken die door elkaar heen lijken te lopen. Terwijl juist bij ziekte rust een belangrijk middel is om goed na te denken en de genezingskans te vergroten. Het tegenovergestelde is vaak de realiteit. Een kakofonie van klanken, allerlei factoren die om aandacht, en onverwachte levensbelangrijke zaken die om prioriteit vechten dringen zich op. Gevolg is onrust, onzekerheid en disfunctioneren van het brein. Wat kan je doen tegen al die geluiden die de aandacht trekken?
Hoe herstellen we de balans in ons energieverbruik en herstel? Het is belangrijk om de overactieve perioden van gespannenheid af te wisselen met perioden van rust. Dat lijkt logisch. Wanneer de hersenen zich herstellen kom je ook langzamerhand van dat rusteloze gevoel af. Ik ervaar het zelf bijvoorbeeld aan den lijve als ik lees, schrijf, fiets, goede gesprekken voer, geniet van een goed glas wijn en af en toe (maximaal één per dag) een sigaartje (niet over de longen). Ontdek wat voor jou werkt en… probeer het eens.
‘Onze innerlijke criticus moeten we de kop indrukken’
Wat nauw samenhangt met onrust, is onze innerlijke criticus. Die moeten we snel de kop indrukken. De één heeft er meer last van dan de ander. Maar vooral als we ziek zijn praten we, vaak onbewust, geluidloos met onszelf. Ik bedoel dan de stemmetjes in ons hoofd, al dan niet verbonden met vluchtige beelden die weinig goeds voorspellen. Ze kunnen zomaar binnenkomen, terwijl je met iemand zit te praten, ze dringen zich op en dwingen je om te luisteren. Het kost je soms een gezonde nachtrust en verhinderen je om de focus op de goede dingen van het leven te houden. Door rustig te zijn kunnen we de stemmen relativeren, er niet onder gebukt gaan of ze vroegtijdig herkennen. Luister naar rustige therapeutische muziek, mediteer, doe yoga, neem een warm bad, onderga een ontspannende massage, beweeg, fiets of wandel, spreek af met een vriend of vriendin. Probeer het eens.
‘Mooie tips.’ Maar ja, denk je misschien, ‘ik mis de rust om ermee te beginnen. Ik slaap slecht en zit vaak te tobben en te piekeren. Er zijn zoveel dingen waar ik me dagelijks zorgen om maak.’ Ik las dat ook gewoon heel even de ogen dicht zonder te slapen rust geeft. Dus: Ga heel even met gesloten ogen op een bank of bed liggen. Alleen al het sluiten van de ogen geeft rust en helpt je om even bij te komen, daar hoef je niet voor in slaap te vallen. Je blijft wakker maar komt wel in een fysiologische staat waarin je lichaam vanzelf ontspant en je geest even pauze krijgt. Een gegarandeerd effectieve manier om spanningen en stress weg te nemen!
Probeer het eens.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief