Uitzicht 7, 2022 (blaaskanker)

3.50

In dit nummer aandacht voor het verhaal van Wennie die verteld over haar keuzes nadat ze in 2007 de diagnose blaaskanker kreeg. En ook: hoe blijf je op gewicht bij kanker?

Watermeloen: wat zit erin? Een vruchtgroente met het hoogste gehalte aan lycopeen.

Ervaringsverhaal – Met de diagnose ‘adeno carcinoom’ blaaskanker wint Wennie Blankestijn van 2007 tot 2012 advies in bij elf urologen. Van meet af aan denkt ze mee over de beste behandeling. Van de kracht van voeding voor haar herstel is ze vast overtuigd. ‘Had ik maar altijd zo gezond geleefd.’

‘Help de zorg, stop met consumenten vetmesten’ – Column van Arjan van Laar naar aanleiding van wat er in de media gebeurde

Wetenschap – Onze gezondheid wordt bewaakt door ons immuunsysteem waarvan het aangeboren’ en het ‘verworven’ deel het meest bekend zijn. Veel minder bekend is het deel in de darmen, de Gut Associated Lymphoid Tissue (GALT) dat zeventig procent van onze immuniteit bepaalt. Het verklaart het belang van een gezonde leefstijl voor weerstand tegen infecties.

Interview – Gerrie Bosma (82) had arts willen worden. Maar ze was beter in talen dan in wiskunde en werd logopediste. Haar interesse voor gezondheid bleef en ze verdiept zich op dat punt in alles wat haar belangstelling wekt. Zo kwam ze ook op het spoor van MMV.

Recepten – watermeloensalade, meloen met postelein, gesmoorde watermeloen, watermeloensap en sperziebonensalade

Voeding – Naast de watermeloen zijn vooral de galiameloen, honingmeloen en cantaloupe bekend. Wat zijn de verschillen en hoe verhoudt deze zoete vruchtgroente zich tot het Moermandieet?

Achtergrond – Op gewicht blijven als je kanker hebt, is voor veel mensen lastig. Je verliest vaak gewicht door kanker. Vooral als dit ten koste gaat van spiermassa is dat zorgelijk. ‘De focus moet van ‘zorg dat je op gewicht blijft’ naar ‘zorg voor herstel en opbouw van je spiermassa en conditie’. Een dokter en ervaringsdeskundigen vertellen.

Marry’s kruidentuin – Stinkende gouwe (Chelidonium majus) is een krachtig kruid, écht een medicijn, en ook bekend als ‘wrattenkruid’, ‘zwaluwkruid’ en ‘oogkruid’. Een ‘brillenbreker’ zelfs. Het is enorm geneeskrachtig, maar ook giftig.

Column van Frits Muskiet – ‘Volwassenen krijgen dagelijks voldoende jodium binnen’, kopte het RIVM begin juli naar aanleiding van een nieuw rapport. Een eigenaardige conclusie. Bij mannen is de jodiumstatus op orde, maar vrouwen neigen naar een zorgelijk tekort.

Uit de spreekkamer – Een panel van artsen beantwoordt vragen van lezers over voeding en gezondheid. Dit keer: natuurlijke geneeswijzen tegen jicht, ziekte van Kahler en tinnitus