Een aantal kankerbehandelingen zijn tijdens de coronapandemie drastisch ingekort. In sommige gevallen bleek het aantal bestralingen terug te kunnen van 35 naar vijf sessies. De nieuwe behandelprotocollen zouden al in de pijplijn hebben gezeten. ‘Door corona zijn bepaalde aanpassingen van behandelingen in een stroomversnelling geraakt.’
Dat erkent radiotherapeut Marcel Verheij, voorzitter van het platform Oncologie SONCOS, in het Algemeen Dagblad. Volgens de krant betreffen de veranderingen duizenden patiënten.
Opvallend voorbeeld is het aantal bestralingen voor laag- en middelgroot risico prostaatkanker, dat meestal terug kan van 35 naar vijf. Bepaalde behandelprotocollen voor borstkanker voorzagen in vijftien tot twintig bestralingen, wat sinds corona gereduceerd is tot slechts vijf sessies. Een deel van de patiënten met endeldarmkanker die standaard 25 keer bestraald werden, kunnen ook met vijf sessies toe.
‘Dat is een stuk patiëntvriendelijker’, citeert de krant Verheij. ‘Want vijf weken lang elke dag naar het ziekenhuis is een flinke belasting en het blijkt even effectief.’ De radioloog tekent daarbij aan dat de stralingsdosis per behandeling in sommige gevallen dan wel omhoog moet.
Medicinale behandelingen
Om de druk op de ziekenhuizen te verlichten en om kwetsbare patiënten tegen een corona-infectie te beschermen zijn er ook behandelingen tijdelijk ingeperkt. Zoals het bijvoorbeeld het geval was met chemotherapieën die in het ziekenhuis moesten worden gegeven. Andere wijzigingen die het ziekenhuisbezoek halveerden zijn gebleven. De krant laat Martijn Lolkema, hoofd Interne Oncologie bij het Erasmus MC aan het woord.
‘Van immuuntherapie wisten we dat het even effectief is om die één keer in de zes weken te geven. Sommige artsen gaven die eerder liever één keer in de drie weken, omdat de patiënten in de eerste onderzoeken zo werden behandeld en ze daar dus aan gewend waren. Die persoonlijke opvattingen zijn tijdens corona opzij geschoven.’
Een ander effect van de coronadrukte is een blijvende beperking van het aantal ziekenhuisbezoeken voor nacontroles of om de uitslag van onderzoeken te horen. Meer patiënten kiezen ervoor dat telefonisch of digitaal af te handelen.
De NOS pakte het nieuws op en voegt er aan toe dat de wachtlijsten ondanks de verkorte behandeltrajecten voorlopig niet minder lang worden. ‘Omdat de pandemie nog niet voorbij is, valt personeel nog geregeld uit. Pas als de personeelskrapte is opgelost kan de nieuwe manier van behandelen echt een positief effect hebben op de wachtlijsten.’
Op de website van het Radboud Universitair Medisch Centrum heet het: ‘Deze aanpassingen van behandelprotocollen werden versneld ingevoerd tijdens de coronapandemie, en krijgen nu veel aandacht in de media.’ Het bericht linkt door naar het AD, NOS en Radio 1.
Foto: Jo McNamara
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief