Het regelmatige gebruik van alle leden uit het plantengeslacht Look (Allium) wordt door de MMV sterk aanbevolen. Dat is vanwege hun positieve invloed op hart- en bloedvaten en hun anti-kankereigenschappen. Een internationaal onderzoeksteam concludeert dat de consumptie van ‘lookgroenten’ samenging met een lager risico op maagkanker.
Knoflook, ui, prei en bieslook zijn de bekendste groenten uit het lookgeslacht. Deze in de keuken onmisbare smaakmakers staan sinds oudsher ook bekend om hun heilzame werking. Ze hebben de naam goed te zijn voor hart en bloedvaten en ook anti-kankereigenschappen te bezitten. Epidemiologen analyseerden informatie uit zeventien studies die deelnemen aan het Stomach cancer Pooling (StoP) Project op de relatie tussen de consumptie van lookgroenten en het risico op maagkanker.
In de vergelijking werden ruim zesduizend maagkankerpatiënten betrokken en een controlegroep van dertienduizend personen. Vergeleken met de deelnemers die de minste lookgroenten consumeerden, hadden de deelnemers die er het meeste van consumeerden gemiddeld een 29 procent lagere kans op maagkanker. Uien gaven de grootste risicoreductie (31 procent) en knoflook de laagste (17 procent).
De onderzoekers tekenen daar in de British Journal of Cancer echter bij aan dat er grote verschillen bestaan tussen de studies onderling. Amerikaanse en vooral Europese studies laten geen mis te verstaan verband zien dat op een preventieve werking van lookgroenten wijst. In de Aziatische studies ligt dat anders. Gemiddeld genomen hebben de deelnemers met de laagste consumptie daar een twee keer zo hoog risico op maagkanker dan degenen die de meeste lookgroenten eten.
Polyfenolen
In rijke landen als Nederland is maagkanker relatief zeldzaam. Wereldwijd is het, met jaarlijks een miljoen overlijdens, de op een na dodelijkste vorm. Een oorzaak is infectie met Helicobacter pylori. Deze komt in de maag van West-Europeanen steeds minder vaak voor, maar in minder ontwikkelde landen in zestig tot negentig procent van de mensen. Het StoP-Project heeft tot doel leefstijlfactoren te achterhalen die de kans op het ontstaan van maagkanker beïnvloeden.
Eerder al werd in het kader van StoP onder meer gekeken naar de consumptie van koffie (geen verband), diabetes (geen verband), vlees (hoger risico), roken (hoger risico), alcohol (licht hoger risico), citrusfruit (lager risico) en groenten en fruit (39 procent lager risico). Opvallend bij dat laatste was dat het beschermende effect bleef toenemen met het aantal porties per dag. Zo lag de kans op maagkanker bij tien porties groenten per dag zelfs 49 procent lager.
Naast vitaminen en mineralen bevatten groenten en fruit stofjes waar het lichaam via een omweg van profiteert. Bijvoorbeeld polyfenolen. Ui bevat veel van het polyfenol quercetine en prei is rijk aan kaempferol. Het StoP-Project leverde twee jaar geleden ook een studie af naar de associaties van dit soort fytonutriënten met de incidentie van maagkanker. Daaruit kwam een lager risico van 33 procent uit de bus voor de deelnemers die daarvan het meeste binnen kregen, ten opzichte van het kwart van de deelnemers met de laagste inname.
Sommige klassen polyfenolen scoorden daar iets onder; zoals flavonoïden (27 procent), anthocyanidinen (26 procent) en flavanolen (23 procent). Flavanonen (43 procent), die met name in citrusfruit zitten, trokken het gemiddelde omhoog.
‘Polyfenolen’, schrijven de auteurs, ‘hebben verschillende antikanker eigenschappen, waaronder anti-oxidatieve en ontstekingsremmende effecten. En sommige hebben antimicrobiële eigenschappen waarmee ze de groei van Helicobacter pylori kunnen remmen, die een risico is voor maagkanker. Daarbij interacteren flavonoïden met een uitgebreide serie moleculen die betrokken zijn in processen van apoptose en de proliferatie van cellen.’
Foto door Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/voedsel-gezond-vegetarisch-tafel-4197439/
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief