Angstige patiënten die voor en na afloop van een heupoperatie aromatherapie ondergaan, gebruiken de helft minder opioïden dan patiënten in de placebogroep. Met het oog op de huidige opioïdencrisis is dat goed nieuws, want: ‘Routine-operaties kunnen de deur open zetten naar langdurig gebruik van opioïden en verslaving.’
Opname in het ziekenhuis voor een routine-operatie leidt bij sommigen tot angst, depressie en ‘catastroferen’ – geloven dat de aanstaande operatie je fataal wordt. Deze reacties voorspellen meer pijn na de operatie en een groter gebruik van pijnstillers. En aangezien onderzoek liet zien dat aromatherapie angst kan verminderen, vonden Jacques Chelly en zijn collega’s aan de universiteit van Pittsburg (VS) het zinvol eens te onderzoeken of één en één in dit geval twee is. Dus of aromatherapie via angstvermindering ook het gebruik van pijnstillers kan beïnvloeden.
Lavendel en mint
Chelly bedacht een onderzoeksopzet waarbij angstige operatiekandidaten, voorafgaand en na afloop van hun heupoperatie, ofwel een combinatie van lavendel en mint ruiken ofwel de geur van zoete amandelolie. In dat laatste geval behoren ze tot de placebogroep. Lavendel en mint hebben van oudsher namelijk een angstremmende reputatie en in de studie waar hierboven naar verwezen wordt, rook de interventiegroep eveneens lavendelolie.
Een paar honderd mensen die voor een nieuwe heup naar het universitair medisch centrum Pittsburg kwamen, werden gescreend op angstigheid. Uiteindelijk moeten er zestig patiënten aan het onderzoek deelnemen om statistisch verantwoorde conclusies te kunnen trekken. Zover is het nog niet, maar voorlopige resultaten zijn er al wel. Chelly presenteert die dit weekend in Milaan tijdens het Euroanaesthesia Congress, de jaarlijkse samenkomst van de European Society of Aneasthesiology and Intensive Care.
Morfine equivalenten
Tot nu toe deden 25 mannen en vrouwen aan het onderzoek mee. Zij kregen twaalf uur voor hun operatie een geurig pakketje opgespeld – met om de halve dag een verversing – en droegen dat tot 48 uur na de operatie. In punten uitgedrukt hadden beide groepen bij aanvang een ongeveer even hoge angstscore: 23,5 in de aroma- en 22,9 in de placebogroep. 48 uur na de operatie lag deze score in de aromagroep (met 13,5) lager dan in de placebogroep (16,2).
De informatie over de mate van pijn, depressie en catastroferen wacht nog op analyse, maar het ontspannende aroma lijkt de behoefte aan verdoving sterk te verminderen. Gerekend in ‘orale morfine-equivalenten’ – een maat die diverse opioïden en toedieningswijzen vergelijkbaar maakt – kon de aromagroep gemiddeld met de helft minder toe (12 om 24,75 OME).
Jaques Chelly hoopt dat het onderzoek bijdraagt aan de erkenning van aromatherapie als alternatieve behandeling. ‘Routine-operaties zetten de deur open naar langdurig opioïdegebruik en verslaving’, zegt hij op Eurekalert. Daarom is het belangrijk manieren te overwegen die het gebruik ervan rond operaties kunnen verminderen.’
In de VS stierven vorig jaar weer meer mensen door een overdosis dan het jaar daar voor: honderdduizend. ‘Aromatherapie is een simpele en kosteneffectieve methode die de impact van angst kan verminderen op post operatieve pijn en opioïdegebruik.’
Muziek en CBD
Een andere nog altijd controversiële methode om pijn te bestrijden is het gebruik van muziek. Vorig jaar berichtte MMV over onderzoek daarnaar op de pijnpoli van Erasmus MC. Ook daar was de hypothese dat de positieve resultaten die met muziek geboekt worden, verlopen via de vermindering van stress.
Cannabidiol – uit cannabis – heeft eveneens de reputatie pijnstillend te werken. Grondig klinisch onderzoek dat onderscheidde naar verschillende ‘pijndimensies’ concludeerde dat zowel CBD als placebo geen effect hadden op pijngrens, -tolerantie en –intensiteit. Beide hadden wel effect op ‘compenserende pijnstilling’ en ‘geconditioneerde pijnmodulatie’.
Foto door Pixabay
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief