Consumptie van Camu-Camu verbetert de werking van immuuntherapie. Canadese wetenschappers toonden in proefdieronderzoek aan dat dit effect verliep via aanpassing van darmbacteriën. Een specifiek polyfenol uit de tropische bes zou de truc doen.
De immuuntherapie waar de onderzoekers van – onder meer – de Université de Montreal de effectiviteit van proberen te verbeteren, is van het type ‘checkpoint’-therapie. Zogeheten ‘immuun checkpointremmers’ zijn medicijnen die, om een veelgebruikte beeldspraak te gebruiken, immuuncellen van de rem halen. Dit met het doel de normale functie van de cellen te herstellen, namelijk het aanvallen van tumorcellen.
Deze vorm van immuuntherapie heeft in onderzoeken resultaat laten zien bij niercelkanker en blaaskanker. Bij Hodgkinlymfoom, vergevorderd melanoom en bepaalde vormen van longkanker behoren checkpointremmers in Nederland inmiddels tot de standaard behandelmogelijkheden. Helaas heeft de medicatie slechts bij een minderheid van de patiënten het gehoopte resultaat en de behoefte aan aanvullende middelen is dus groot.
Darmmicrobioom
Daarbij richt de wetenschappelijke aandacht zich momenteel op het manipuleren van het bacteriële ecosysteem in de darm. In het Canadees-Frans-Zwitserse onderzoek, gepubliceerd in Cancer Discovery, gebeurde dat met Camu-Cumu; een soort bes uit tropische regionen waarbij MMV’s Voedingsmiddelenlijst al een anti-kankerwerking noemt. In dit onderzoek experimenteerden de wetenschappers na het behaalde resultaat verder en kwamen uit bij een polyfenool met de naam castalagine als werkzame component bij het activeren van gunstige darmbacteriën en immuunreacties rondom tumoren.
Castalagine is een ellaginezuur, dat weer behoort tot de groep polyfenolen die zich in verschillende groenten en fruit bevindt en, ironisch genoeg, volgens Wikipedia door de Amerikaanse voedsel- en medicijnautoriteit FDA als ‘nep kankerkuur’ afgeserveerd wordt. Wellicht komt daar binnenkort verandering in aangezien het proefdieronderzoek voldoende aanleiding gaf tot het opzetten van een klinische studie, leert het persbericht op de website van de Universiteit van Montreal.
‘De ontdekking wordt binnenkort in patiënten getest, dankzij de start van het eerste klinische onderzoek naar de combinatie van camu-camu bessen en immuun checkpointremmers. Deze maand begint de werving van 45 patiënten met longkanker of melanoom.’ De financiering van het proefdieronderzoek kwam tot stand met bijdragen van verschillende overheidsinstellingen en particuliere onderzoekfondsen in Canada en de EU.
Speciale stofjes of gezond dieet?
Nieuwe onderzoeksmethoden werpen steeds meer licht op het microbioom van de darm, het immuunsysteem en de wisselwerking tussen die twee systemen. De komst van kankermedicatie en behandelingen die tumoren via het immuunsysteem aanpakken, richten de aandacht bijna automatisch op de rol van het microbioom in dit proces. En daarmee op prebiotica, de voeding van darmbacteriën. Onlangs berichtte MMV over observationeel onderzoek dat in patiënten een positief verband aantoonde tussen vezelinname – lees groenten, fruit en noten – en de effectiviteit van immuun checkpointremmers. Aangevuld met onderzoek dat dit effect aantoonde in proefdieren.
Ander onderzoek liet een positief effect zien tussen de hoeveelheid magnesium in het bloed van patiënten en het succes van verschillende soorten immunotherapie (checkpointremmers en CAR-T-celtherapie). Voorafgaand proefdieronderzoek liet zien dat een magnesiumrijk dieet de tumorgroei en verspreiding duidelijk afremde en vervolgonderzoek toonde een manier waarop magnesium in het micromilieu van tumoren behulpzaam is bij de activatie van T-cellen. Ook magnesium is met name te vinden in noten, groenten en fruit.
Foto: Túllio F, CC BY-SA 4.0 ‘Fruto de Myrciaria dubia no rio Branco em Roraima’
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief