Het hebben van een vitamine D-tekort, voorafgaand aan een infectie met Sars-Cov2, ging samen met een sterk verhoogd risico op een ernstig beloop en sterfte. Dat concluderen Israëlische wetenschappers uit de gegevens van 1.176 Covid-patiënten.
De patiënten werden tussen april 2020 en februari 2021 met een positieve PCR-test voor Sars-Cov2 opgenomen in het Galilee Medical Centre. Van 253 van hen waren recente gegevens beschikbaar over hun 25(OH)D-bloedwaarden – dat is de voorloper van vitamine D in het lichaam. Deze bloedtesten waren twee jaar tot twee weken voorafgaand aan hun positieve coronatest afgenomen, rapporteerden de onderzoekers van de Bar-Ilan universiteit, Tel Aviv, in vakjournaal PlosOne.
Uit het verloop van de infecties kwam een duidelijk verband met de individuele vitamine D-status naar voren. Op een tekort (bloedwaarden lager dan 20 ng/ml) volgde in 87 procent van de gevallen een ernstig tot kritisch ziektebeloop. Vergeleken met patiënten die meer dan 40 ng/ml in hun bloed hadden, liepen patiënten met een D-tekort een veertien keer hoger risico op een ernstig of kritisch beloop. De kans aan Covid-19 te overlijden, was voor D-deficiënte patiënten elf keer zo hoog (25,6 % om 2,3%).
Zowel bij jongere als oude patiënten beïnvloedde de vitamine D-status de kans op een ernstige ziektebeloop; al was het risico bij ouderen groter dan bij jongere patiënten. De resultaten zijn gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, seizoen (in verband met aanmaak van vitamine D door zonlicht) en voor chronische ziekten. ‘Onze resultaten suggereren dat het handhaven van een normaal vitamine D-niveau is aan te raden’, zegt mede-auteur Amiel Dror op de website van de universiteit. ‘Dat zal degenen die het virus oplopen tot voordeel zijn.’
Oorzaak – gevolg
Het verschil met de meeste eerdere observerende studies rond dit thema is dat de vitamine D-status van de patiënten bepaald is vóórdat ze met het coronavirus besmet raakten. In eerdere studies werd de serumwaarde bij opname in het ziekenhuis bepaald. Het grote pluspunt van de Israëlische studie is dat het dus niet de infectie zelf kan zijn geweest die voor de lage vitaminewaarden verantwoordelijk was.
Die mogelijke omdraaiing tussen oorzaak en gevolg speelde ook bij Vlaamse studie naar zink en selenium waarover deze site afgelopen herfst berichtte. ‘De verlaagde seleniumstatus is waarschijnlijk veroorzaakt door de virusinfectie zelf’, aldus de leider van dat onderzoek destijds. Die op basis van ondersteunend beleid desondanks voldoende bewijs zag om voor selenium- en zinksuppletie te pleiten.
Auto-immuunziekten
Een nog sterkere bewijskracht is weggelegd voor placebogecontroleerde interventiestudies. Daarvan verscheen vorige maand een interessante in de Brittish Medical Journal. In totaal bijna 26duizend gezonde mannelijke en vrouwelijke deelnemers in de leeftijd rond 55 jaar werden verdeeld in vier groepen. Een groep kreeg dagelijks 2000 IE (50 microgram) vitamine D, een andere groep slikte dagelijks 1000 mg (1 gram) omega 3 vetzuren.
Na een opvolgtijd van ruim vijf jaar onderwierpen de onderzoekers alle sinds de start van het onderzoek ontstane auto-immuunziekten aan een uitvoerige medisch en statistische analyse. Het ging daarbij om aandoeningen als reumatoïde artritis, spierreuma, de schildklieraandoening Hashimoto, of de huidaandoening psoriasis. Zowel de vitamine D-groep als de Omega 3-groep ontwikkelden minder vaak een auto-immuunziekte, maar alleen bij de vitamine D was het effect statistisch significant: min 22 procent.
‘Uit dieronderzoek weten we dat vitamine D allerlei wonderlijke effecten heeft op ons immuunsysteem’, citeert het populair wetenschappelijk blad New Scientist een bij het onderzoek betrokken wetenschapper. ‘Maar we hebben nog niet eerder aangetoond dat het innemen van vitamine D echt auto-immuunziekten kan voorkomen.’
Naschrift: Vitamine D3 is vet oplosbaar en wordt bij voorkeur ingenomen bij een maaltijd die ook vetten bevat. Vitamine D3 is ook verkrijgbaar in capsules die het benodigde vet al bevatten.
Beeld: ICR
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief