Vers geperste groentensappen vormen een essentieel onderdeel van het oorspronkelijke Moermandieet. Ook de NTTT-voedingsrichtlijn heeft de verse sappen hoog in het vaandel. In de dagelijkse praktijk echter schiet het sappen er gemakkelijk bij in. MMV-natuurvoedingskundige Marjan Smorenburg gaf op de MMV-ledendag tips over hoe dat te voorkomen. Een opname van haar workshop staat nu online.
Eerst een veel voorkomend misverstand uit de weg ruimen: een smoothie is iets heel anders dan sap. De populariteit van drinkbare groenten en fruit uit de blender is hartverwarmend, maar de maag behandelt het voor wat het is. Als vast voedsel en niet als vloeistof. Uitstekend geschikt om de buikbacteriën van hun benodigde vezels te voorzien en daarbij een handige manier om de minimaal aanbevolen halve kilo groenten per dag te halen. Maar geen sap dus.
Nuchter genieten
Vast voedsel verblijft lang in de maag, sap glipt er doorheen als water. En dat is wat we willen omdat de enzymen dan nog intact zijn wanneer ze hun reis door het spijsverteringsstelsel voortzetten. Om die reden ook is het sapje te beschouwen als een tussendoortje. Te genieten op een nuchtere maag. Is het nodig er op te wijzen dat ze van rauwe groenten en fruit gemaakt worden? Ja, toch wel.
Groentensappen dien je vers te consumeren. Bij voorkeur direct na het maken. Dan bevatten de groentesappen nog de meeste enzymen en waardevolle voedingstoffen. Dat is het gezondst en trouwens ook het lekkerst. Daarom was Smorenburg het liefst meteen na afloop van haar workshop aan het sap maken gegaan. ‘Maar dat was logistiek niet haalbaar.’ Dus kregen de deelnemers de keuze uit twee groentesappen die voor dag en dauw geproduceerd waren. Wat er bij het maken van het bieten-wortel-appel-citroen-gember- en het wortel-venkel-komkommersap (met karnemelk) kwam kijken, beschrijft ze in deze column.
Vers gemaakt sap dus, direct genuttigd maar wél in de kleine slokjes. Spoel het gerust rond in de mond alsof u met een Grand Cru classé van doen heeft. Het is net zo veel waard, al kost het een vermogen minder. Spoelen geeft een extra smaaksensatie. Daarbij zorgt het voor de noodzakelijke doorspeekseling en voor een direct en langdurig contact met de speekselklieren en slijmvliezen in de mondholte, waardoor in de mond opname van waardevolle enzymen en voedingsstoffen plaats kan vinden.
Slow en slower
Rode biet, wortel en zure appel zijn de ingrediënten van het klassieke Moerman groentesap. Een beproefd recept. Smorenburg adviseert daar citroen aan toe te voegen. ‘Dat haalt de smaak van biet op.’ Naast deze energieke klassieker zijn tal van heerlijke combinaties mogelijk. Smorenburg stelt er aantal voor. Ze geeft basisregels voor de verhouding tussen groenten en fruit – want het moet natuurlijk geen limonade worden – en wat er mogelijk is met kruiden.
Gebruik van biologische ingrediënten spreekt vanzelf, heeft voor het gebruik in keuken bovendien het voordeel dat je niet hoeft te schillen. Dat levert extra nutriënten op, want die zitten vaak net onder de schil, en bespaart tijd. Want: ‘Het kost tijd, dat geef ik toe. Maar er zijn zeker mogelijkheden om tijd te besparen.’ Een belangrijke is het gebruik van een apparaat met een brede invoerschacht. ‘Zodat je hele wortels, kleine bietjes en hele komkommers gebruiken zonder ze eerst te hoeven snijden.’
Dat is een belangrijk pluspunt van de sapcentrifuge boven de slowjuicer, want die hebben een zeer kleine invoerschacht en dat betekent ‘heel erg veel snijwerk’. Dan moet je er wel vanuit gaan dat het qua nutriënten weinig uitmaakt of de groenten gecentrifugeerd worden of geperst. De keus voor een apparaat van roestvrijstaal bespaart ook tijd. Kunststof laat zich minder gemakkelijk reinigen en dat wordt er niet beter op naarmate het materiaal verweert. Roestvrijstaal vindt Smorenburg ideaal. ‘Dat hoef je na gebruik alleen nog af te spoelen.’ Zo kan het schoonmaken met vijf minuten gepiept zijn.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief