Witte kool behoort tot de Brassicafamilie waaronder ook broccoli, bloemkool en spruitjes vallen. Witte kool is vooral bekend in de vorm van zuurkool en is een van de oudste koolsoorten.
Van witte kool bestaan twee typen, de spitskool en de witte kool.
Ontzettend gezond
Witte kool, is net zoals groene kool, ontzettend gezond en wordt wetenschappelijk onderzocht op zijn antikankerwerking. Witte kool bevat drie belangrijke componenten namelijk antioxidanten, ontstekingsremmende voedingsstoffen en antikankerwerking in de vorm van glucosinolaten en fytonutriënten.
Glycosinolaten zorgen ervoor dat er verschillende mechanismen in ons lichaam in werking worden gezet om ons lichaam te beschermen tegen kanker. In sommige gevallen helpt deze stof ontstekingsreacties te reguleren door de activiteit van moleculen te veranderen. In andere gevallen helpt het ons lichaam te ontgiften zodat er minder toxische stoffen in onze cellen terecht komen.
Polyfenolen
In alle koolsoorten komen grote hoeveelheden polyfenolen voor. Zo bevat witte kool 50 mg polyfenolen per 100 gram kool. Deze polyfenolen werken deels mee aan het voorkomen van kanker door ervoor te zorgen dat er genoeg zuurstof bij onze cellen komt waardoor oxidatieve stress kan worden voorkomen.
Een Poolse studie laat zien dat vrouwen die grote hoeveelheden kool (vier keer per week een portie) consumeerden, aanzienlijk minder kans op borstkanker liepen.
Kort stomen
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kool zijn werking het beste doet wanneer deze kort gestoomd is, beter dan wanneer deze rauw wordt geconsumeerd.
Naast zijn antikankerwerking staat kool ook al jarenlang bekend als een goede natuurlijke remedie tegen maagzweren. Recentere studies laten zien dat kool niet alleen helpt tegen maagzweren maar een positief effect heeft op ons gehele maagdarmstelsel. Kool bevat een variëteit aan voedingsstoffen zoals glucosinolaten, polyfenolen en glutamine. Glucosinolaten zorgen ervoor dat de hoeveelheid Helicobacteriën gereguleerd worden.
Compressen
Door zijn ontstekingsremmende en pijnstillende werking wordt binnen de fytotherapie gewerkt met compressen van gekneusde koolbladeren die uitwendig gebruikt kunnen worden. Ook borstvoedende moeders die last hebben van stuwing wordt aangeraden witte, gekneusde koolbladeren op hun borsten te dragen om verlichting te brengen. Witte koolbladeren zorgen ervoor dat de haarvaatjes worden vergroot waardoor de bloeddoorstroming wordt bevorderd en zo stuwing kan worden tegengegaan.
Fermenteren
Zuurkool wordt gemaakt door fijngesneden witte kool te fermenteren met melkzuurbacteriën. Zuurkool bevat veel vitamine C en vitamine B.
Zuurkool kan gezien worden als een product dat al ‘voorverteerd’ is. Door de fermentatie zijn proteïnen, koolhydraten en vetten getransformeerd naar kleinere moleculen waardoor deze makkelijker te verteren zijn. Vanwege het fermentatieproces kan zuurkool ook ‘vriendelijke’ bacteriën bevatten zoals melkzuren (varianten van bijvoorbeeld lactobacillus) die een gezonde darmflora ondersteunen.
Beeld: reijnoudtagf.nl
Latijnse naam:
Brassica oleracea convar. capitata var. alba
Wanneer te verkrijgen:
juli-oktober
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine B1 | 0,05 mg |
Vitamine B2 | 0,04 mg |
Vitamine B6 | 0,11 mg |
Vitamine C | 40 mg |
Kalium | 220 mg |
Calcium | 25 mg |
Fosfor | 30 mg |
Magnesium | 10 mg |
Bevat ook ijzer, koper en zink.
Literatuur:
- Kusznierewicz, B, Bartoszek A., Wolska, L et al. Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities, and proteins. LWT Food Science and Technology 2008, 41, 1-9. 2008.
- Miron A, Hancianu M, Aprotosoaie AC et al. [Contributions to chemical study of the raw polysaccharide isolated from the fresh pressed juice of white cabbage leaves]. Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi. 2006 Oct-Dec;110(4):1020-6. 2006.