Witlof, ook wel witloof of Brussels lof genaamd, wordt in het donker geteeld. Witlof groeit uit de wortel van de cichorei, net zoals andijvie. Waar witlof in het donker wordt gekweekt om zo de witte bladeren te behouden, wordt andijvie gekweekt in daglicht zodat door chlorofylvorming de bladeren groen worden.
Witlof heeft een licht bittere smaak en bevat veel foliumzuur, fosfor, kalium, calcium, ijzer, natrium, vitamine B en C.
Probiotisch
Witlof blijkt een probiotische werking te hebben. Het ondersteunt hiermee de groei en productiviteit van goede bacteriën in onze darmen. Het chlorofyl in de witlof, vooral in de gelige en groene delen, zorgt voor de bittere smaak van witlof en stimuleert ook het spijsverteringsstelsel en helpt de lever ontgiften.
Vitamine C
Eén van de belangrijkste vitamines in witlof is vitamine C. Vitamine C kan ons lichaam zelf niet aanmaken en dienen we dus zelf te eten met bijvoorbeeld witlof. Vitamine C is een van de belangrijkste antioxidanten in de natuur. Het neutraliseert vrije radicalen in ons lichaam en wordt daarom in verband gebracht met het verminderen van symptomen bij osteoartritis en reumatische artritis én met de ontwikkeling van kanker.
Kalium
Hiernaast voorkomt vitamine C dat vrije radicalen de bloedvaten beschadigen en cholesterol kan veranderen waardoor het zich niet aan de vaatwanden hecht en geen schade aanbrengt. Sommige artsen zullen vitamine C in pilvorm aanraden omdat de concentratie dan hoger is maar deze pillen bevatten geen fytonutriënten.
Witlof bevat ook kalium. Dat hebben we nodig om de zenuwen en spieren goed te laten functioneren. Hiernaast reguleert het de bloeddruk.
Latijnse naam:
Cichorium intybus var. foliosum
Wanneer te verkrijgen:
november-mei
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine B1 | 0,05 mg |
Vitamine B2 | 0,03 mg |
Vitamine B6 | 0,05 mg |
Vitamine B11 | 20 mcg |
Vitamine C | 10,5 mg |
Kalium | 190 mg |
Calcium | 25 mg |
Fosfor | 26 mg |
Magnesium | 10 mg |
Bevat ook ijzer, koper en zink.
Literatuur:
- Hassan HA. Yousef MI. Ameliorating effect of chicory (Cichorium intybus L.)-supplemented diet against nitrosamine precursors-induced liver injury and oxidative stress in male rats. Food & Chemical Toxicology. 48(8-9):2163-9, 2010 Aug-Sep.
- Kim M, Shin HK.The Water-Soluble Extract of Chicory Reduces Glucose uptake from the Perfused Jejunum in Rats”. J. Nutr. 126 (9), 2236–2242. PMID 8814212, 1996.