Of ik een workshop wilde geven op de ledendag van de MMV op 30 oktober, vroeg Elke van het centraal bureau van MMV mij een paar maanden geleden. Ik sprong een gat in de lucht. Dat wilde ik dolgraag! Inmiddels kijk ik terug op een zeer geslaagde middag.
We kwamen uit op een praktische presentatie over groentesappen. In mijn ogen een belangrijk onderdeel van het dieet- een bom aan micronutriënten en enzymen – waar ik in de praktijk veel mensen mee zie worstelen. Het dagelijks persen van sap kost nu eenmaal veel tijd. Mogelijk zouden mijn tijdbesparende tips kunnen helpen. Ook een proeverij moest erbij om te ervaren hoe lekker en energiegevend de groentesappen zijn. Dat is de beste kennismaking die er is! Aan het eind van de workshop zouden we iedere bezoeker twee sapjes aanbieden.
Ik was aangenaam verrast door de grote belangstelling. In oktober bleek dat er maar liefst 110 aanmeldingen voor mijn workshop waren. Leuk natuurlijk, maar ook spannend. Het zorgde voor wat hoofdbrekens: hoe kon ik voor zoveel mensen een proeverij verzorgen? Want ik wilde natuurlijk wel graag vers geperst groentesap voorschotelen: practice what you preach.
Aan Elke had ik een goede sparring partner. Samen dachten we na en het leek ons een goede oplossing om niet één maar twee workshops te geven, telkens met zo’n 55 mensen. En: het zou beter behapbaar zijn met kleinere glaasjes. Ook besloten we om één groentesap naar keuze aan te bieden en niet twee zoals aanvankelijk het plan was. Na ons overleg sloeg ik aan het rekenen: hoeveel kilo groente en fruit zou ik nodig hebben? Ik kwam uit op zo’n 12 kilo. Zóóveel! Dat was even slikken. Een sportvriendin bood aan me te helpen bij het inschenken en alles klaar zetten. Goed voorbereid zou het vast wel lukken.
Zo gezegd, zo gedaan. De avond voor de ledendag heb ik alle groente en fruit gewassen en gesneden. Mijn partner Albert hielp een handje met het reinigen van de flessen om de sappen in te bewaren en vervoeren. Op de ochtend van de ledendag stond ik om half 6 op voor het perswerk. Gelukkig wist mijn sapcentrifuge raad met de noeste arbeid die ik van ‘m vroeg. Ik moest er niet aan denken als mijn apparaat het had begeven! Zelf moest ik steeds m’n hoofd erbij houden: wortels in het bieten-wortel-appel-citroen-gembersap en de andere helft in het wortel-venkel-komkommersap met karnemelk. Een vergissing is zo gemaakt.
Rond half 10 schonk ik het laatste sap in de flessen. Pffff, het was gelukt. Ik was ruimschoots op tijd voor de eerste workshop die om 14.00 uur begon.
Ik kijk terug op een heel geslaagde invulling van workshops over een wezenlijk onderdeel van het Moermandieet. Het meest blij was ik met het resultaat, de waardering van de mensen die mijn workshop bezochten. Een paar reacties:
“Het was een fijne dag met heerlijk sap”
“Marjan, bedankt voor de workshop. Ik was erbij en heb weer heel wat van je geleerd.”
“Een interessante workshop. Ik had ernaar uitgekeken.”
Hartelijk dank MMV voor de mogelijkheid die jullie me gaven om mijn kennis over dit onderwerp te mogen delen.
Marjan Smorenburg is beschikbaar voor voedingsadvies en kookles bij en na kanker. Zij schrijft maandelijks een column voor MMV. Vanwege Corona werkt ze op dit moment uitsluitend online. Klik hier voor meer informatie. Of meld je hier aan voor haar wekelijkse inspiratiemail ‘Heel met voeding na en bij kanker’.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief