Mensen die behandeld zijn voor darm-, borst- of blaaskanker kunnen zich aanmelden voor het gratis online leefstijlprogramma van Radboud UMC en Voeding Leeft. ‘Studies hebben aangetoond dat gezond leven het herstel na kanker kan bevorderen. Ook zijn er aanwijzingen dat een gezonde leefstijl de kans verkleint dat de kanker terugkeert.’
Voorwaarde voor deelname is een afgerond behandelingstraject, terwijl de diagnose van de bovengenoemde kankertypes bij voorkeur plaats had vanaf juni 2020. De operatie, chemo-, immuun- en/of radiotherapie moest op genezing gericht zijn. Nacontroles, hormoontherapie en blaasspoelingen zijn geen bezwaar voor deelname. Een slechte conditie, te hoge leeftijd of een te laag gewicht weer wel. In deze folder staan de volledige criteria voor deelname en contactgegevens voor meer informatie.
Voeding: niet veganistisch
Gezonde voeding, beweging, ontspanning en voldoende slaap zijn de vier pijlers van een gezonde leefstijl. In drie lange en zes kortere online bijeenkomsten informeren en inspireren ter zake deskundige over deze thema’s. Het programma belooft geen speciaal dieet. ‘U leert uw favoriete recepten om te bouwen om ze net zo lekker, maar wel een stuk gezonder te maken.’ Mensen die zich veganistisch voeden kunnen overigens niet meedoen. Een vegetarische voedingswijze, zoals het Moermandieet is geen probleem.
Onder online begeleiding van een beweegexpert komen de deelnemers op hun ‘eigen manier en momenten’ in beweging. De opzet van de vervolgbijeenkomsten zit zo in elkaar dat de deelnemers elkaar stimuleren hun zelf gestelde beweegdoelen te halen en te verbeteren. Voor versterking van de pijler ‘ontspanning’ beloven de organisatoren laagdrempelige doch ‘goede tips en unieke oefeningen’. Voor een betere slaap liggen ‘inspirerende en originele tips’ klaar.
Onderzoek
Deelnemers aan het programma geven toestemming voor het gebruik van hun gegevens voor wetenschappelijk onderzoek. Dat komt neer op het invullen van een vragenlijst bij aanvang, na drie maanden, een jaar en na twee jaar. Uit deze gegevens kunnen conclusies getrokken worden over de invloed van het programma op de leefstijl, gezondheid, kwaliteit van leven en zorggebruik van de 250 deelnemers. Met name van belang is de vraag welke invloed dit heeft op de kans dat de kanker terugkomt.
Medewerkers van het Intergraal Kankercentrum Nederland verzamelen de benodigde medische gegevens om het verloop van de ziekte te volgen. In geanonimiseerde vorm kunnen deze ook door andere onderzoeksgroepen gebruikt worden. Geanonimiseerd betekent dat de persoonsgegevens zoals naam, adres, telefoonnummer en dergelijke apart bewaard worden van een onderzoeksgegevens.
Deelname aan dit programma begint met het invullen van het aanmeldformulier. Of via de telefoon door de QR code boven dit artikel te scannen.
Bron: Radboud UMC
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief