Vanille is een smaakstof die afkomstig is van de vruchten van de vanilleplant, een soort klimmende orchidee. Deze orchidee levert de specerij vanille aan die wordt gebruikt in voedingsmiddelen, tabak en parfum. Madagaskar is de grootste vanilleproducent ter wereld. Na saffraan is vanille de duurste specerij ter wereld.
Fermentatie
De vruchten van de vanilleplant zien eruit als sperziebonen maar zijn botanisch gezien bessen. Deze ‘bessen’ worden onrijp geplukt, vochtig verhit en hierna langzaam gedroogd waardoor een fermentatieproces in gang wordt gezet. De onrijpe bes verandert op deze manier in een zwart vanillestokje.
De stof vanilline is verantwoordelijk voor de geur van vanille. Wie de peul opensnijdt, zal het vanillemerg zien, het meest aromatische deel van het vanillestokje.
Kunstmatig
Omdat vanille zo’n kostbaar specerij is wordt door de voedselindustrie vanilline kunstmatig nagemaakt en gebruikt in geproduceerde voedingsmiddelen.
Sinds de oudheid staat vanille bekend als afrodisiac. De Maya’s maakten al drankjes met vanille. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze werking niet geheel onwaar is.
Antibacterieel
Verder komt uit onderzoek uit 2006 naar voren dat vanille een antibacteriële werking bezit. In dit onderzoek bleek vanille in bacteriekolonies binnen te kunnen dringen om zo te voorkomen dat deze zouden uitgroeien tot ziekmakende proporties. Welke stoffen hier precies voor zorgen is nog niet bekend.
Unieke compositie
Vanille-extract bezit een antioxidantele werking, dit in tegenstelling tot alleen de stof vanilline. Hieruit blijkt maar weer eens dat de unieke compositie in planten nodig is om de plant zijn positieve werking te geven.
Vanille-extract bevat ook eugenol, een essentiële olie die een antiseptische en pijnstillende werking heeft. Verder ondersteunt eugenol de bloedcirculatie. Hierdoor is het een goed middel tegen chronische hoofdpijn.
Binnen de aromatherapie wordt vanille ingezet tegen nervositeit.
Latijnse naam:
Vanilla planifolia
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Literatuur:
- Choo JH. et al. Inhibition of bacterial quorum sensing by vanilla extract. Lett Appl Microbiol. 2006 Jun;42(6):637-41.
- Shyamala BN. et al. Studies on the antioxidant activities of natural vanilla extract and its constituent compounds through in vitro models. J Agric Food Chem. 2007 Sep 19;55(19):7738-43. Epub 2007 Aug 24.