Onlangs las ik dat de 26-jarige Natalie al acht jaar strijdt voor de erkenning van fibromyalgie als chronische ziekte. Wat een doorzetter! En hoe herkenbaar is het gevoel dat je na een diagnose aan je lot wordt overgelaten, terwijl er ongelooflijk veel is dat je zelf kunt doen.
Natalie K kreeg vijf minuten spreektijd in de Tweede Kamer om het burgerinitiatief voor erkenning van fybromyalgie toe te lichten. Ze hield de politici voor wat het betekent om fibromyalgie te hebben, een chronische ziekte die leidt tot pijn, stijfheid en vermoeidheid. Meer dan 300duizend mensen lijden eraan, maar de ziekte is niet erkend.
Twee dingen raakten me in haar verhaal. Ten eerste dat het zo lang duurt voordat er zicht is op erkenning van fybromyalgie. Ik heb diep respect voor Natalie, dat ze zich ondanks haar ziekte zó heeft ingezet om fybromyalgie erkend te krijgen voor een grote groep patiënten. Het is erg dat mensen zo lang moeten wachten (to be patiënt betekent letterlijk = geduldig zijn). Natalie wachtte acht jaar voor 5 minuten spreektijd. Een stap verder op weg naar erkenning. Helaas leidde het nog niet tot klachtenvermindering, wat ik haar en anderen met deze aandoening van harte gun. De kans is groot dat deze strijd haar vooral energie kostte.
Maar wat me nog het meest aan het hart gaat, is dat veel mensen met dergelijke klachten niet weten hoeveel ze zelf aan hun gezondheid kunnen doen. Simpelweg omdat ze het nergens leerden. Zeer waarschijnlijk hoorden ze nog nooit van Qigong, een zeer laagdrempelige vorm van bewegen zonder negatieve bij-effecten waarmee veel bereikt kan worden op het gebied van klachtenvermindering. Zelf kwam ik er in 2002 mee in aanraking. Bij Chi Neng Qigong leer je geen patiënt te zijn, maar student van je eigen gezondheid. Je wacht niet af, maar neemt het initiatief om aan je gezondheid te werken. Studies naar het effect Zie deze link voor alle onderzoeken naar Qigong op pubmed van Qigong op fibromyalgie laten zien dat deze traditionele Chinese bewegingsvorm meer energie geeft en zorgt voor minder vermoeidheid en verlichting van pijn. De wereldberoemde arts Dean Ornish omschrijft het als ‘de moeder van de Chinese heelkunde…een heilzame combinatie van meditatie-, bewegings- en ademhalingsoefeningen’.
Zelf had ik in 2016 net als Natalie ‘de mogelijkheid om te wachten tot er een oplossing kwam’ voor mijn chronische aandoening. In mijn geval ging het om macula degeneratie. ‘Kijk maar goed naar je kinderen, want over een paar jaar kan je ze niet meer zien’, zei de arts. Of er een oplossing zou komen en wanneer en of ik er tegen die tijd nog van zou kunnen profiteren, was niet duidelijk. Ik ben extreem blij dat ik op zoek ben gegaan naar manieren om mijn gezondheid te verbeteren: Qigong, optimale voeding, supplementen, leefstijl, bewegen, NEI, hartcoherentie. Het had resultaat. Mijn vertrouwen groeide, en mijn zicht werd beter!
Nathalie, je bent van harte uitgenodigd voor een proefles in mijn studio.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief