Tarwegras behoort tot de zogenaamde ‘superfoods’. Het zou allerlei gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben en zelfs een antikankerwerking hebben. Maar hoe zit dit nu precies?
Tarwegras zijn de scheuten van de tarweplant. Door tarwekorrels te laten ontkiemen en daarna in aarde te laten groeien, ontstaan de scheuten. Dit zijn sprietachtige plantjes die op gras lijken en geen gluten bevatten.
Omdat het lichaam niet in staat is om de stugge vezels van het tarwegras te verteren wordt het met behulp van een speciale slowjuicer geperst. Op deze wijze komt tarwegrassap vrij.
Tarwegrasdieet
In de jaren zeventig introduceerde Ann Wigmore het tarwegrasdieet in de Verenigde Staten. Zij gelooft dat tarwegras helende eigenschappen bevat. Dit concludeerde zij uit het feit dat honden en katten gras eten om beter te worden wanneer zij ziek zijn.
Tarwegras bevat hoge concentraties chlorofyl, vitamines, mineralen en enzymen.
Wetenschappelijke studies tonen aan dat tarwegrassap en tarwegrasextract genezende eigenschappen bevatten. Uit deze onderzoeken blijkt ook dat tarwegras een antioxidantele werking heeft (het neutraliseert vrije radicalen in het lichaam), ondersteunt de behandeling (met reguliere medicatie) van dikke-darmontsteking en het zou de toxische schade aan het lichaam door chemotherapie verminderen bij borstkankerpatiënten.
Het kiemen gebeurt onder vochtige en warme omstandigheden. Dit zijn ook de omstandigheden waaronder bacteriën makkelijk kunnen groeien. Op tarwegras kunnen dan ook bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E.coli (EHEC).
Het is daarom belangrijk om alle kiemgroenten goed te wassen voordat men deze consumeert. Kiemgroenten moeten vers ruiken en gekoeld bewaard worden. Als laatste is het belangrijk om kiemgroenten maximaal twee dagen (gekoeld) te bewaren, hierna is het beter om de kiemgroenten weg te doen.
Latijnse naam:
Triticum aestivum
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Literatuur:
- Bar-Sela G. et al. Wheat grass juice may improve hematological toxicity related to chemotherapy in breast cancer patients: a pilot study. Nutr Cancer. 2007;58(1):43-8.
- Ben-Arve E. et al. Wheat grass juice in the treatment of active distal ulcerative colitis: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Scandinavian Journal of Gastroenterology, April 2002: 37(4): 444-9.