2021- Uitzicht 8

3.50

Spaghettipompoen

Interview – ‘Achteraf hoor je dat veel mensen niet hadden verwacht dat ik het zou overleven.’ Kees Moerings (83) leeft al 26 jaar met de ziekte van Kahler. Sinds de diagnose volgt hij de Moermantherapie in combinatie met reguliere behandelingen. Zijn positieve instelling en gezonde leefstijl helpen hem door de kritieke momenten. ‘Kees Moerings heeft Kahler, maar Kahler heeft niet Kees Moerings!’

Column In de media – ‘Preventie is gevaccineerd naar de McDonalds gaan.’ Dat was de mistroostig gestemde opening van MMV’s nieuwsbrief Divitaal¹ in de week dat het WRR-rapport ‘Kiezen voor een houdbare zorg’  uitkwam. Twee van de honderd miljard euro die Nederland jaarlijks aan gezondheidszorg uitgeeft, gaat naar preventie. Dat geld komt voornamelijk terecht bij vaccinatie- en screeningprogramma’s. Voor echte preventie blijft een fooi over.

Wetenschap – Bij osteoporose, in de volksmond ‘botontkalking’ is de botmassa zo laag dat de kans op een botbreuk groot is. Met een vergrijzende bevolking en slechte leefstijlgewoonten groeit het aantal mensen met osteoporose in Nederland. Met voldoende aandacht voor voeding en beweging op jonge leeftijd en gezonde leefgewoonten is het proces van osteoporose te vertragen.

Actueel – website MMV.nl geüpdatet

Recepten – gevulde spaghettipompoen, spicy spaghetti pompoensoep, courgette pannenkoek, sperziebonen met pijnboompitten en ananas

Wetenschap – Umami, hartige heerlijkheid. Het staat bekend als de ‘vijfde’ smaak. Umami. Ofwel ‘verrukkelijk’ in het Japans en dat weet de voedingsmiddelenindustrie ook. Door de stof als ve-tsin aan producten toe te voegen, blijf je ervan eten. Gelukkig kan je ook zelf umami maken.

Interview – Heersende denkbeelden staan kritisch denken in de weg, vindt gepensioneerd klinisch chemicus Frits Muskiet (71). ‘Het enige paradigma dat je moet omarmen, is dat je geen enkel paradigma accepteert.’ Op 30 oktober verzorgt deze eigenzinnige emeritus hoogleraar een lezing over de invloed van de omgeving op onze genen. Hij nodigt het publiek uit betweterig te zijn. ‘Ik geniet ervan als ik tegengas van kaliber krijg.’

Column Frits Muskiet – ‘De’ kankercel bestaat niet  /  In de media en ook in de wetenschappelijke literatuur gaat het regelmatig over kankercellen alsof die zich allemaal gelijk gedragen. Een groot misverstand. Er is weinig eenheid in kankercellen. Wat kankercellen gemeen hebben, is dat ze zich niet aan de geldende regels van groei en sterfte houden.

Marry’s Kruidentuin – Kardoen (cynara cardunculus) is de moeder van de artisjok en familie van de distel. Het is een sieraad in de tuin. De bloem is een delicatesse, maar vooral de bladeren bevatten heilzame stoffen.

Uit de spreekkamer – vitamine B6 bij leukemie, HPV-virus, ADD en voeding

 

 

Categorie: