Stevia, ook wel honingkruid genaamd, is een plantje uit het Amazonegebied. De Indianen in Zuid Amerika gebruiken de bladeren van dit plantje al eeuwenlang als zoetmiddel in dranken als thee, medicinale drankjes en kruidenextracten.
Tegenwerking
De glycosiden die in stevia te vinden zijn, geven de bladeren van het plantje zijn zoete smaak waardoor het geen calorieën of suiker bevat. Ook zijn er geen nadelige lichamelijke effecten bij het gebruik van stevia. Hiernaast heeft stevia ook geen slechte invloed op het glazuur van tanden.
Je kunt de verse steviabladeren gebruiken om bijvoorbeeld thee te zoeten. Ook zijn er gedroogde bladeren en ruw stevia extract te verkrijgen om mee te koken en bakken, zij het dat er sprake is van tegenwerking door de autoriteiten.
Tegen diabetes
In Brazilië wordt stevia voorgeschreven als medicijn tegen diabetes. Uit verschillende, op proefdieren uitgevoerde, onderzoeken blijkt dat stevia:
- kan helpen de bloeddruk te verlagen
- de uitscheiding van urine en natrium stimuleert
- de bloedsuikerspiegel helpt verlagen.
Mensen die vaak last hebben van schimmelinfecties doen er goed aan om hun suikerinname te vervangen door stevia. Schimmels voeden zich namelijk met suikers, niet met stevia.
Volgens Indiaas onderzoek bevat stevia een hoge concentratie antioxidanten, zoals apigenine, kaempferol en quercetine, die voorkomen dat DNA beschadigd raakt.
Mengsel
Sinds 2011 wordt ook in Nederland op industrieel niveau stevia gebruikt om voedingsmiddelen zoet te maken. In landen als Japan en Brazilië wordt dit al decennia lang gedaan.
Helaas blijkt dat er in Nederland regelmatig geraffineerde (witte) stevia wordt gebruikt als zoetmiddel dat vaak niet alleen uit stevia bestaat maar ook uit suiker.
Steviapoeder dat in (natuur)winkels te vinden is, zou door het productieproces ook weinig natuurlijks meer omvatten en niets meer met biologisch te maken hebben. Stevia is gemakkelijk zelf in een pot binnenshuis te kweken. Het plantje overleeft de koude winters in Nederland helaas niet buiten. Het plantje is in het voorjaar in veel tuincentra te vinden.
Latijnse naam:
Stevia rebaudiana
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Literatuur:
- EFSA Panel on Food. Scientific Opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive. EFSA Journal 2010;8(4):1537
- Swithers S, Davidson T. A Role for Sweet Taste: Calorie Predictive Relations in Energy Regulation by Rats. Behavioral Neuroscience. 2008, Vol. 122, No. 1, 161–173.