Patiënten met uitgezaaide kanker kunnen in bepaalde gevallen deelnemen aan klinische studies. Erasmus MC ontwikkelt een algoritme dat met behulp van geautomatiseerd genetisch onderzoek helpt bij de selectie van de deelnemers. Doel: snel een uitvoerig overzicht produceren van mogelijke behandelopties voor individuele patiënten.
Patiënten die in aanmerking komen voor experimentele studies worden op deze manier snel herkent, vertelt projectleider Andrea van Puffelen op de website van de Rotterdamse academische ziekenhuis. ‘Waardoor patiënten niet onnodig worden belast met de fysiek en mentaal zware screening en positieve verwachtingen die onterecht blijken te zijn.’
Op termijn is het de bedoeling dat het logoritme een passende behandeling gaat adviseren. Een die niet per se in studieverband plaats hoeft te hebben. Maar zo ver is het voorlopig nog niet. Een algoritme is een wiskundige methode om via reeksen instructies in meerdere stappen een informaticaprobleem op te lossen. Een probleem dat in het geval van kankerbehandelingen mateloos complex is.
Het algoritme waar de Rotterdammers sinds juni aan werken is een proefproject. In het model moeten alle relevante kenmerken van de patiënt met uitgezaaide kanker samenvloeien met de deelnamecriteria van de klinische studies die momenteel in het Erasmus MC Kanker Instituut lopen. Het algoritme draait op de achtergrond mee en wordt ‘gevoed’ met de uitkomsten van het overleg dat de verschillende medische specialisten over hun patiënten voeren.
DNA-sequencing
Eveneens nieuw in de pilotstudie is het vroegtijdige gebruik van uitgebreide genetisch informatie. Het volledige DNA van tumorweefsel en het bloed van zo veel mogelijk patiënten wordt in kaart gebracht – ‘volledig genoom-sequencing’ – en speelt een rol bij het bepalen van de meest kansrijke behandelopties. In de huidige praktijk komt deze technologie eventueel pas tot inzet als er geen passende experimentele studies gevonden worden.
Dit voorjaar bepaalde de Tweede Kamer dat deze DNA-testen voorlopig vergoed worden ‘bij patiënten met uitgezaaide voor patiënten met de hoogste medische noodzaak.’ Het gaat hierbij om patiënten met uitgezaaide kanker bij wie de primaire tumor onbekend is en om uitbehandelde patiënten die medisch gezien nog in goede conditie zijn.
Deze stap van de Tweede Kamer is het resultaat van een lobby door onder meer de Hartwig Medical Foundation (HMF). Deze kwam in 2015 voort uit een samenwerkingsverband van 43 Nederlandse ziekenhuizen dat het onderzoek naar gepersonaliseerde kankerbehandelingen stimuleert. In de pilotstudie van het Erasmus, verzorgt de HMF het DNA-onderzoek.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief