Wat is de meest efficiënte tactiek om verstokte bankhangers in de benen te krijgen? Om die vraag te beantwoorden ontwierpen onderzoekers een experiment dat verschillende tactieken met elkaar vergeleek. Conclusie: stel een doel dat vandaag al haalbaar is en begin meteen.
Sedentair gedrag – oftewel stilzitten – wordt wel het nieuwe roken genoemd. De vergelijking is in die zin terecht dat bewegingloosheid positief samenhangt met tal van aandoeningen. En net als bij roken laat het gedrag zich bijzonder lastig veranderen. Tot de oplossingsrichtingen die beproefd worden behoort de toepassingen van spelelementen. Zo berichtte deze site onlangs over een telefoonspelletje, ontwikkeld door de universiteit van Exeter, dat helpt het eetgedrag te veranderen.
Een team van de University of Pennsylvania (VS) houdt zich al een poos bezig met ‘gamification’ als middel om tot gedragsverandering te komen. Tot nog toe hadden ze getest of een spel al dan niet toegevoegde waarde heeft bij het verhogen van fysieke activiteit en welke varianten van een spel beter scoren. Ditmaal keken ze specifiek naar het effect van doelstellingen.
De meeste stappen tellen
Het maakt nogal wat uit wie de doelen stelt en hoe lang het duurt voor deze behaald worden, meldden de onderzoekers vorige week in JAMA cardiology – samenvatting. Dat concluderen ze uit een onderzoek onder vijfhonderd sedentaire deelnemers met obesitas en hart- en vaatziekten danwel een verhoogd risico daarop. De deelnemers werden voorzien van een stappenteller die ook onderscheid naar de intensiteit van de bewegingen.
Deelnemers droegen het apparaatje een week om er aan te wennen en de onderzoekers de gelegenheid te geven de individuele uitgangsposities vast te stellen. Daarna wees het lot de deelnemers aan een van de vier groepen toe. De controlegroep had alleen de stappenteller, de andere vier groepen werden door middel van spelletje tot beweging verleid. Het verschil zat hem in de doelstellingen en de wijze waarop deze tot stand kwamen.
Twee groepen kregen hun te behalen dagelijkse stappen toegewezen. De deelnemers uit deze groepen moesten ofwel onmiddellijk hun doel halen, ofwel daar in twee maanden naar toewerken. Twee andere groepen hadden invloed op hun doelstelling en ook hier werd onderscheiden naar een geleidelijke opbouw van twee maanden of meteen vol aan bak moeten.
Alleen deze laatste groep wist zich duidelijk van de controlegroep te onderscheiden. In tweede periode van acht weken zette ze dagelijks gemiddeld 1384 stappen extra. Dat effect bleef behouden in de opvolgperiode van acht weken, waarbij de deelnemers was verteld dat het onderzoek was afgerond. Ook voor wat betreft de intensiteit van de fysieke inspanning kwam deze groep als enige met duidelijke verbetering: dagelijks ongeveer vier minuten extra. Ook dat effect bleef in de opvolgperiode behouden.
Beeld: “OMRON HJ-113-E Walking Style II step counter” by Leo Reynolds is licensed under CC BY-NC-SA 2.0
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief