Hoog cholesterol hangt samen met een verhoogd risico voor het ontstaan van verschillende kankertypes en met slechtere uitkomsten als de diagnose eenmaal is gesteld. Wetenschappers brachten één van de ongetwijfeld vele routes in kaart die dat verklaren.
Het effect van cholesterol en andere vetten op de stofwisseling van kankercellen is niet eenduidig. Aan de ene kant hangt hoog cholesterol en dyslipidemia – abnormaal hoge hoeveelheden bloedvetten – samen met een verhoogde kans op kanker en slechtere prognoses, aan de andere kant bevorderen deze stoffen in het laboratorium de dood – apoptosis – van kankercellen.
Een onderzoeksteam van de Duke University (VS) publiceerde vorige week in Nature Communications de resultaten van hun onderzoek, dat aantoont hoe chronische blootstelling aan een cholesterolmetaboliet leidt tot de selectie van kwaadaardiger kankercellen. Deze cellen nemen net als de rest veel van de vetten op. Daar gaan ze echter niet aan onderdoor omdat ze een oplossing hebben tegen de oxidatieve stress die de vetten veroorzaken.
De onderzoekers stelden vast dat de overlevende cellen die kwaadaardiger waren, meer van een enzym produceerden dat helpt de vrije radicalen uit vet om te zetten in antioxidanten. Het enzym met de naam GPX4 beschermt zo tegen een vorm van geprogrammeerde celdood dat ferroptosis genoemd wordt.
In aanvullend dieronderzoek schakelden de onderzoekers de productie van het beschermende enzym uit. Dat verzwakte de activiteit van ‘vetresistente’ tumorcellen duidelijk. De resultaten benadrukken het belang van ferroptosis bij de groei en het uitzaaien van tumoren, concluderen de auteurs. ‘En suggereren dat hoog cholesterol en dislipidemia de kwaadaardigheid van kanker beïnvloedt door selectie van cellen die resistent voor deze vorm van celdood.’
Leefstijl
De bevindingen tonen nieuwe wegen die van nut kunnen zijn bij de behandeling van kanker in een gevorderd statium, denken de onderzoekers. ‘Momenteel zijn er therapieën in ontwikkeling die deze route afsluiten’, zegt kankerbioloog Donald McDonnel op de website van de universiteit. Voor nu toont hun onderzoek vooral ‘nog een keer waarom het verlagen van cholesterol een goed idee is voor een betere gezondheid. Ofwel door medicijnen of door dieetaanpassingen.’
Wellicht is het verstandig bij deze dieetaanpassingen goed te letten op het soort vetten dat er in opgenomen wordt. Onlangs berichtte MMV over Belgisch onderzoek naar ferroptosis. Dat toonde dat kankercellen die op vet overschakelen, het op verzadigde vetzuren veel beter deden dan op omega 3 en meervoudig onverzadigde vetzuren.
“cholesterol crystals2” by NTNU medisin og helse is licensed under CC BY-NC 2.0
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief