Sesamzaadjes zijn klein en ovaal van vorm en hebben een nootachtige smaak. Ze zijn er in tal van kleuren zoals wit, zwart, geel en rood. We zien ze tegenwoordig vooral in Aziatische gerechten. Ook in de Oosterse keuken worden sesamzaadjes veel gebruikt in gerechten en producten zoals tahini en halvah.
Naast het zaadje zelf is sesamzaad ook erg in trek vanwege zijn olie die erg lang houdbaar is.
Uniek
Sesamzaadjes zitten boordevol mineralen en vitamines zoals mangaan, koper, calcium, magnesium, ijzer, fosfor, vitamine B1, molybdeen, selenium en vezels. Hiernaast bevat sesamzaad twee unieke substanties genaamd sesamine en sesamoline. Deze substanties behoren tot de lignanen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat lignanen een cholesterol verlagend effect hebben. Ze voorkomen hoge bloeddruk en bij proefdieren zorgen ze voor verhoging van het vitamine E-niveau. Daarnaast blijkt ook dat sesamine de lever beschermt tegen oxidatieve stress.
Het koper in sesamzaad reduceert pijn en zwelling bij reumatische artritis. Het heeft namelijk een ontstekingsremmende werking. Daarnaast zorgt koper voor gezonde bloedvaten, botten en gewrichten.
Calcium
Wat calcium betreft is er nogal een verschil tussen sesamzaad met vlies en sesamzaad zonder vlies. Sesamzaad met vlies bevat 88 mg calcium per eetlepel terwijl sesamzaad zonder vlies 37 mg calcium per eetlepel bevat.
Ook al zorgt het vlies voor een hoger gehalte aan calcium per sesamzaad, de calcium die het toevoegt dient zich aan in de vorm van calciumoxalaat. Deze vorm van calcium is verschillend van calcium in de sesamzaadkern. Calciumoxalaat wordt namelijk minder goed opgenomen door het lichaam. Het is dus de vraag of het vlies van het sesamzaad daadwerkelijk meer calcium in ons lichaam afgeeft dan sesamzaad zonder vlies.
Kunstmatig
Sesamzaad bevat een hoge concentratie fytosterolen waarvan wordt gedacht dat ze het cholesterolniveau verlagen, het immuunsysteem versterken en de kans op bepaalde kankersoorten verkleinen.
Omdat deze effecten zo enorm zijn, worden fytosterolen vaak kunstmatig toegevoegd aan allerlei voedingsmiddelen zoals margarine om zo de status van cholesterolverlagend product te verkrijgen.
Het is beter om te kiezen voor het toevoegen van sesamzaad of noten zoals walnoten, pistaches en zonnebloempitten aan het dagelijks menu.
Latijnse naam:
Sesamum indicum
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g | |
Vitamine A | 0,01 mg |
Vitamine B1 | 1 mg |
Vitamine B2 | 0,25 mg |
Vitamine B6 | 0,15 mg |
Vitamine B11 | 70 mcg |
Kalium | 460 mg |
Calcium | 780 mg |
Fosfor | 600 mg |
Ijzer | 9 mg |
Magnesium | 350 mg |
Bevat ook koper, mangaan, selenium en zink.
Literatuur:
- Hirata F, Fujita K, Ishikura Y, et al. Hypocholesterolemic effect of sesame lignan in humans. Atherosclerosis 1996 Apr 26;122(1):135-36. 1996. PMID:11740.
- Nakai M, Harada M, Nakahara K et al. Novel antioxidative metabolites in rat liver with ingested sesamin. J Agric Food Chem 2003 Mar 12;51(6):1666-70. 2003.