De rozenbottel is niet zo hip als tarwegras of gojibessen maar ze doet zeker niet onder als superfood. De rozenbottel bevat een ongekend hoge concentratie vitamine C, 30 maal zoveel als een sinaasappel. Rozenbottel is niet alleen terug te vinden in siroop (denk aan Roosvicee) maar is ook uitermate geschikt voor jam of sauzen.
Om jam of saus te maken van de rozenbottel hoeft deze niet eerst gekookt te worden. De rozenbottels kunnen zo gepureerd worden waardoor er geen vitamines verloren gaan.
In de eigen tuin
In principe maakt elke roos bottels maar ze zijn niet allemaal even geschikt om te consumeren. De alpenroos (Rosa alpina), de Japanse bottelroos (Rosa rugosa), de Egelantier (Rosa rubiginosa) en de Vitamineroos (Pillnitzer Vitaminrose) bevatten rozenbottels met het hoogste vitamine C-gehalte. Deze rozen zijn prima in de eigen tuin te verbouwen aangezien ze weinig onderhoud vragen.
De hoge concentratie vitamine C geeft de rozenbottel zijn werking als antioxidant. Toch kwamen Zweedse wetenschappers erachter dat niet alleen vitamine C verantwoordelijk hiervoor is maar ook de flavonoïden quercetine, luteoline, kaempherol, fisetine, isorhamnetine, acacetine, chrysine, apigenine, galangine en tamarixetine.
Omega 3
De rozenbottel bevat naast een hoge concentratie vitamine C ook essentiële vetzuren zoals omega 3 en omega 6. Daarnaast bevat de rozenbottel vitamine A, B1, B3, E en K.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat poeder gemaakt van rozenbottel zeer effectief is bij het reduceren van pijn bij osteoartritis. Het rozenbottelpoeder bleek nog beter te werken dan paracetamol. Osteoartritis is de meest voorkomende vorm van artritis en men denkt dat deze vorm ontstaat door schade aan het kraakbeen. Uit het onderzoek bleek dat rozenbottelpoeder drie keer zo effectief is dan paracetamol en dat bij het gebruik van dit poeder geen bijwerkingen optreden.
Wetenschappelijk onderzoek uit 2011 laat zien dat rozenbottel een positief effect heeft op muizen met diabetes. Rozenbottelpoeder zorgde ervoor dat niet alleen het gewicht van de muizen verminderde (bij een dieet met veel vetten) maar ook dat de muizen glucose beter tolereerden dan muizen die dit poeder niet kregen. Daarnaast verlaagde het cholesterolniveau bij de muizen.
Latijnse naam:
Rosa canina
Wanneer te verkrijgen:
november
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine C | 1250 mg |
Kalium | 290 mg |
Calcium | 250 mg |
Fosfor | 260 mg |
Bevat ook vitamine A, B, E & K en flavonoïden.
Literatuur:
- Widén C et al. Erythrocyte Antioxidant Protection of Rose Hips (Rosa spp.). Oxid Med Cell Longev. 2012; 2012: 621579.
- Willich SN et al. Rose hip herbal remedy in patients with rheumatoid arthritis – a randomised controlled trial. Phytomedicine. 2010 Feb;17(2):87-93. doi: 10.1016/j.phymed.2009.09.003. Epub 2009 Oct 8.