Romanesco is een van de mooiste groenten die er te vinden is. De structuur bestaat uit fractalen, een zeer symmetrische groeivorm. Hierdoor is deze groentesoort populair bij wiskundigen. Zij kwamen erachter dat de groei en de vorm van deze kool volgens wiskundige formules verloopt.
Romanesco is geelgroen van kleur en de dicht op elkaar staande ‘torentjes’ lijken op Zeeuwse knoopjes. Vandaar dat romanesco ook wel knoopjesbloemkool wordt genoemd. Romanesco heeft een iets zachtere smaak dan bloemkool.
Brassica
Romanesco behoort tot de brassica familie, net zoals de bloemkool. Alle groenten uit deze familie verkleinen de kans op kanker. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de chemische verbinding I3C, die in grote hoeveelheden te vinden is in groenten zoals broccoli, bloemkool en spruitjes.
Laboratoriumonderzoek heeft uitgewezen dat I3C de ontgiftingsenzymen in ons lichaam stimuleert. Ook wordt gedacht dat het allerlei genen reguleert die van belang zijn voor de besturing van allerlei celprocessen. De kerneigenschap van I3C lijkt de gunstige invloed die het heeft op het omzetten van oestrogeen, een hormoon dat kanker kan veroorzaken wanneer het lichaam er niet mee om weet te gaan. Volgens Spaans wetenschappelijk onderzoek bevat romanesco meer van deze isothiocyanaten dan de bloemkool.
Rauw
Het is belangrijk om deze groenten rauw of zo kort mogelijk te verwarmen door ze bijvoorbeeld te stomen of roerbakken waardoor hun bijzondere werking niet verloren gaat.
De bladeren van de romanesco beschermen de kool tegen verkleuring door de zon. Hiernaast bevatten de bladeren een antibacteriële component. Het sap van romanescobladeren doodt E.coli en salmonella bacteriën op voedsel.
Latijnse naam:
Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis
Wanneer te verkrijgen:
juli-november
Literatuur:
- Brandi G. et al. Activity of Brassica oleracea leaf juice on foodborne pathogenic bacteria. J Food Prot. 2006 Sep;69(9):2274-9.
- Mas S. et al. Induction of apoptosis in HT-29 cells by extracts from isothiocyanates-rich varieties of Brassica oleracea. Nutr Cancer. 2007;58(1):107-14.