Pasta is de benaming voor Italiaanse deegwaren zoals spaghetti en macaroni. In Italië, en tegenwoordig in bijna alle Westerse landen, worden deze pasta’s gegeten met sauzen en groenten.
Pasta werd waarschijnlijk het eerst gebruikt in China, waar het nog steeds veel wordt gegeten. Chinese en Aziatische pastasoorten worden echter vooral “noedels” genoemd.
Witmeel
Pasta’s zijn rijk aan koolhydraten en zetmelen en worden vaak van witmeel gemaakt. De zetmelen in de pasta zorgen voor pieken in de bloedsuikerspiegel. Voor het verkrijgen van witmeel worden alle vliezen (zemelen) uit het meel verwijderd.
De zemelen worden gebruikt voor voeding van het vee en de laatste tijd, nu er een zemelrage heerst, is het een gezondsheidsproduct geworden dat extra duur betaald wordt.
Stoelgang
Zemelen hebben de eigenschap dat ze de darmen stimuleren en daardoor de stoelgang bevorderen. Bovendien zorgt het voor ‘massa’ aan de ontlasting.
Je kunt beter volkorenproducten eten, compleet met kiem en zemel. Ook de kiem is van belang, omdat hierin goede stoffen voorkomen zoals diverse vitaminen van de B-groep, vitamine E en mineralen. De kiem veroorzaakt bederf van het meel (het wordt ‘ranzig’). Het verwijderen van de kiem zorgt ervoor dat het meel langer bewaard kan blijven.
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar
Vitamines en mineralen:
Per 100 g, gedroogde volkoren pasta | |
Vitamine B1 | 0,50 mg |
Vitamine B2 | 0,12 mg |
Vitamine B6 | 0,30 mg |
Vitamine B11 | 6 mcg |
Kalium | 480 mg |
Calcium | 35 mg |
Fosfor | 350 mg |
Magnesium | 100 mg |
Bevat ook ijzer, koper en zink.