Paling is te herkennen aan zijn lange slangachtige lichaam (van soms wel 1 meter) met een zeer slijmerige huid. Deze vissoort komt vooral voor in de wateren van Europa en Noord-Afrika. In Nederland is gerookte paling een geliefde delicatesse.
Omega 3
Omdat vette vis, zoals paling, omega 3-vetzuren bevat, wordt vaak aanbevolen deze vis op te nemen in een gevarieerd dieet. Omega 3-vetzuren zorgen voor een gezond hart- en bloedvatenstelsel en hebben een positief effect op de concentratie.
Toxines
Nadeel van vis is dat deze verontreinigd is, het bevat toxines. Uit onderzoek blijkt dat de gezondheidseffecten van vis (met name vette vis) de nadelen overstijgt van de effecten van de intoxicatie met de toxines die in een vis zitten. Er is vooral onderzoek gedaan naar vette vis. Niet naar visoliecapsules. Maar het lijkt logisch om de effecten van vette vis toe te schrijven aan onder andere de visolie. Het verdient de voorkeur om te kiezen voor kleine vissoorten aangezien deze lager in de voedselketen staan. Hoe groter de vis, hoe meer kleinere vissen ze hebben opgegeten. Vanwege de verontreiniging van de zee krijgen ze zodoende meer giftige stoffen binnen. Die worden opgeslagen in hun weefsels.
Latijnse naam:
Anguilla anguilla
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,49 mg |
Vitamine B1 | 0,10 mg |
Vitamine B2 | 0,40 mg |
Vitamine B6 | 0,17 mg |
Vitamine B11 | 8 mcg |
Vitamine C | 2 mg |
Vitamine D | 5 mcg |
Kalium | 250 mg |
Fosfor | 200 mg |
Bevat ook calcium, ijzer, magnesium, koper en zink.
Literatuur:
- Nie, H.W. de – Food, feeding and growth of the eel (Anquilla anguilla L.) in a Dutch eutrophic lake [PhD thesis] – 1988
- Smith, K.L. et al. Mercury concentrations and omega-3 fatty acids in fish and shrimp: Preferential consumption for maximum health benefits. Mar Pollut Bull. 2010 Sep;60(9):1615-8. doi: 10.1016/j.marpolbul.2010.06.045. Epub 2010 Jul 14.