Mosterdzaad komt van de mosterdplant, een kleine eenjarige plant met gele bloemen. Er bestaan verschillende soorten mosterdzaad zoals witte mosterd (Sinapis alba), zwarte mosterd (Brassica nigra), sareptamosterd (Brassica juncea) en Ethiopische mosterd (Brassica carinata). Zwart mosterdzaad is scherper dan wit (of eigenlijk geel) mosterdzaad, dit komt door de hoeveelheid olie in het zaad.
Brassica
Mosterdzaad behoort tot de Brassicafamilie, waartoe ook bloemkool, broccoli en spruitjes behoren. Het zit dan ook boordevol gezonde vitamines en mineralen en bevat een antikankerwerking. Mosterdzaad bevat een grote hoeveelheid fytonutriënten genaamd glucosinolaten. Daarnaast bevat mosterdzaad ook myrosinase enzymen die ervoor zorgen dat glucosinolaten worden omgezet in isothiocyanaten.
Deze isothiocyanaten in mosterd (en andere leden van de Brassicafamilie) zijn herhaaldelijk onderzocht op hun antikankerwerking. Proefdieronderzoeken, die vooral gericht waren op kanker in het maag-darmstelsel, lieten zien dat de inname van isothiocyanaten de groei van bestaande kankercellen stopt en het lichaam beschermt tegen de verandering van gezonde cellen naar kankercellen.
Astma
Mosterdzaad zit boordevol selenium en magnesium. Uit onderzoek is gebleken dat selenium de ernst van astma kan verminderen, een aantal symptomen van artritis kan verminderen en een antikankerwerking heeft. Ook magnesium vermindert de ernst van astma, verlaagt de bloeddruk, verbetert het slaappatroon bij menopauzale vrouwen, vermindert de hoeveelheid migraine-aanvallen en voorkomt hartaanvallen.
Hiernaast bevat mosterdzaad ook omega 3-vetzuren, mangaan, fosfor, koper en vitamine B1.
Mosterd kan gebruikt worden in compressen om spierpijn te verminderen. Het heeft een verwarmend effect.
Scherpe smaak
Mosterd is een in de keuken gebruikte kruidenpasta met meestal een scherpe smaak. Mosterd wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water, suiker (liever honing) en zout. Ook worden vaak kruiden en/of specerijen toegevoegd, zoals peper, mierikswortel, rozemarijn of zelfs lavendel.
In navolging van Britse mosterdmakers wordt vaak kurkuma toegevoegd voor een intensere gele kleur. De naam komt vermoedelijk van most, het druivensap (nu de azijn) dat bij de bereiding werd gebruikt.
Latijnse naam:
Sinapis alba (witte mosterd), Brassica nigra (zwarte mosterd), Brassica juncea (sareptamosterd), Brassica carinata (Ethiopische mosterd).
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Vitamines en mineralen:
Bevat vitamine B1, fosfor, koper, magnesium, mangaan, omega-3 vetzuren en selenium.
Literatuur:
- Yuan H, Zhu M, Guo W, et al. Mustard seeds (Sinapis Alba Linn) attenuate azoxymethane-induced colon carcinogenesis. Redox Rep. 2011;16(1):38-44. doi: 10.1179/174329211X12968219310918.
- Zhuang LX, Zhao MH, Yang JJ, Deng QP. A study on the time-effect relationship in the treatment of bronchial asthma with medicinal vesiculation therapy. Zhen Ci Yan Jiu. 2007 Feb;32(1):53-7.