Moerbeien zijn sinds een aantal jaren terug van weggeweest doordat ze gedroogd als ‘superfood’ worden verkocht. Verse moerbeien kom je niet of nauwelijks tegen in de supermarkt, terwijl ze heerlijk van smaak zijn en veel vitamines en mineralen bevatten. Moerbeien zijn er in het wit, rood en zwart.
Zoete smaak
De witte moerbei komt oorspronkelijk uit China. De witte moerbeiboom is de habitat van de zijderups. De vruchtjes zijn wit, geel of lichtroze. Deze vruchten zijn niet lang goed te houden dus worden ze vaak in gedroogde vorm verkocht.
De rode moerbei komt van nature voor in het oosten van de Verenigde Staten en staat in Canada op de lijst van bedreigde plantensoorten. De vruchten lijken op bramen en hebben een zoet aromatische smaak.
De zwarte moerbei komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Azië. De bladeren van deze plant vallen af als ze volwassen zijn en de eetbare, zwarte moerbei heeft zwart gekleurde vruchten die qua uiterlijk aan bramen of frambozen doen denken. Ze hebben een zoete smaak en worden vaak beschouwd als de lekkerste van de drie soorten moerbeien.
Polyfenolen
De rode en zwarte moerbei zitten boordevol anthocyanidinen. Anthocyanidinen zijn een groep van polyfenolen die zorgen voor de kleuren rood, roze, paars, oranje en blauw in allerlei bloemen en vruchten. Er bestaan diverse aanwijzingen dat de anthocyanidinen niet alleen antioxidanten zijn, maar dat ze een veel gevarieerdere rol kunnen spelen bij het tegengaan van kanker. Zo leidt het toedienen van sommige anthocyanidinen aan geïsoleerde, in het laboratorium gekweekte tumorcellen tot het stoppen van de aanmaak van DNA en dus van de celgroei, uitmondend in apoptose.
Doorbloeding
Anthocyanidine zorgt ook voor een vermindering van vetophoping (vooral cholesterol) in de bloedvaten waardoor de doorbloeding van de bloedvaten wordt verbeterd. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat anthocyaan de kalkophoping in bloedvaten in tien tot twaalf weken kan reduceren tot nul.
Het antioxidant resveratrol is ook in een hoge concentratie te vinden in de moerbei. Resveratrol verhoogt het uithoudingsvermogen, bestrijdt ziekten als Alzheimer en Parkinson en beschermt tegen kanker. Recent onderzoek laat ook zien dat resveratrol de nadelige gevolgen van een te vet dieet kan verminderen.
Bij keelpijn en aften
Hiernaast beschikken ze over een grote hoeveelheid vitamine C en ijzer. In de fytotherapie wordt zowel de vrucht als het blad van de zwarte moerbei gebruikt vnwege hun medicinale capaciteiten. Ze worden vooral gebruikt als mondspoelmiddel bij keelpijn en aften. Het blad heeft bloedsuikerverlagende eigenschappen. De stengels zijn een natuurmedicijn tegen reuma en werken vochtafdrijvend en bloeddrukverlagend.
Latijnse naam:
Morus
Wanneer te verkrijgen:
juni-augustus
Literatuur:
- Padilha MM, et al. Antiinflammatory properties of Morus nigra leaves. Phytother Res. 2010 Oct;24(10):1496-500. doi: 10.1002/ptr.3134.
- Zhou J, et al. Variations in the levels of mulberroside A, oxyresveratrol, and resveratrol in mulberries in different seasons and during growth. ScientificWorldJournal. 2013 Aug 19;2013:380692. doi: 10.1155/2013/380692. eCollection 2013.