De maggiplant, die eigenlijk lavas heet, kennen wij vooral in de Nederlandse keuken als hoofdingrediënt van de smaakversterker die dezelfde naam draagt. Beter dan de maggi uit het potje is de maggiplant zelf, die veel minder natrium bevat. Het is een ideaal kruid voor mensen die een zoutarm dieet moeten volgen en toch smakelijk willen eten.
In eigen tuin
De lavas plant groeide oorspronkelijk in het Middellandse-Zee gebied en Zuid-West Afrika. Ook in Nederland is deze plant makkelijk in eigen tuin te verbouwen. De plant kan zo’n twee meter hoog worden.
Lavas bevat coumarinen, psoralen, beta-sitosterol en carvacrol. Beta-sitosterol wordt gebruikt bij de complementaire behandeling van prostaatkanker. Carvacrol is een geur- en smaakstof en heeft een sterk antibacteriële werking.
Lavasthee zou de nieren en lever ontgiften. Ook zou het een antibacteriële werking hebben en werken tegen maag- en darmklachten.
Latijnse naam:
Levisticum officinale
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar gedroogd.