De komkommer is een eenjarige vruchtgroente die behoort tot de familie van de meloen, pompoen en courgette. De komkommer groeit aan een klimplant maar kan ook horizontaal groeiend op de grond geteeld worden. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien.
De vrucht wordt geoogst als deze nog donkergroen is. Al rijpend verkleurt de vrucht naar geelgroen. Het is door de sappige frisse smaak één van de populaire saladegroenten.
Vitamine C
Ook al zijn komkommers niet de meest interessante groente voor wetenschappers, toch bevatten ze belangrijke flavonoiden, lignanen, triterpenen en antioxidanten zoals vitamine C, betacaroteen, mangaan, quercetine, apigenine, luteoline en kaempferol.
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat vers komkommerextract in proefdieren ontstekingen vermindert en vrije radicalen onschadelijk maakt.
Antikanker
Onderzoek naar de antikankerwerking van komkommer wordt vooral in laboratoria en bij proefdieren gedaan. Farmaceutische bedrijven hebben vooral interesse in de stof cucurbitacine. Dat is een stof die behoort tot de triterpenen. Cucurbitacine A, B, C, D en E worden alle in verse komkommer gevonden. Uit onderzoek blijkt dat cucurbitacines verschillende signalen kunnen blokkeren die nodig zijn om de kankercel te laten ontwikkelen of te laten overleven.
Lignanen
Een tweede groep fytonutriënten die een antikankerwerking hebben, zijn lignanen. In komkommer zijn de lignanen pinoresinol, lariciresinol en secoisolariciresional te vinden.
Lignanen vallen onder de fyto-oestrogenen. Tijdens recente wetenschappelijke onderzoeken in Duitsland ontdekte men dat uitgerekend deze fyto-oestrogenen in staat zijn kankercellen te doden. Zij verhinderen tegelijkertijd de vorming van nieuwe tumoren door de groei van nieuwe bloedvaten te stoppen.
De helft minder
De Duitse wetenschappers kwamen tot deze vaststelling na grondige analyse van bloedstalen van duizend vrouwen met borstkanker. Vrouwen met de hoogste concentratie fyto-oestrogenen liepen bijna de helft minder kans op sterfte in vergelijking met vrouwen met het laagste niveau fyto-oestrogenen.
Koop alleen stevige komkommers met een gave en glanzende schil. Een goede komkommer heeft een stevige schil met dito vruchtvlees en een kleine kern. Er zijn ook gele en witte komkommers en groene mini-komkommers.
Latijnse naam:
Cucumis sativus
Wanneer te verkrijgen:
juni-september
Vitamines en mineralen:
Per 100 g vers | |
Vitamine A | 0,03 mg |
Vitamine B1 | 0,02 mg |
Vitamine B2 | 0,03 mg |
Vitamine B6 | 0,04 mg |
Vitamine B11 | 5 mcg |
Vitamine C | 8 mg |
Kalium | 140 mg |
Calcium | 15 mg |
Fosfor | 20 mg |
Magnesium | 10 mg |
Bevat ook ijzer, koper en zink.
Literatuur:
- Lee DH, Iwanski GB, and Thoennissen NH. Cucurbitacin: ancient compound shedding new light on cancer treatment. Scientific World Journal. 2010 Mar 5;10:413-8. Review. 2010.
- Rios JL. Effects of triterpenes on the immune system. J Ethnopharmacol. 2010 Mar 2;128(1):1-14. Epub 2010 Jan 14. Review. 2010.