In 1949 nam een Amerikaanse piloot enkele zaden uit Egypte mee naar de Verenigde Staten, waar zijn vader deze cultiveerde. Daarna werd deze zogenaamde khorasan tarwe op kleine schaal geteeld maar er was niet veel interesse voor.
Nadat khorasan tarwe in 1986 was getoond op een beurs voor natuurproducten, steeg de belangstelling ervoor. In 1990 werd kamut geregistreerd als handelsmerk. Inmiddels wordt het behalve in Noord-Amerika ook verkocht in Europa en China.
Selenium
Kamut, de commerciële naam voor khorasan tarwe, zit vol proteïnen en mineralen zoals selenium (hoge concentratie), zink, kalium en magnesium.
Khorasan tarwe is een voorloper van de harde tarwe, spelt is een voorloper van de zachte tarwe. Kamut is dus een zogenaamd oergraan met een hoog eiwitgehalte en met zwakke gluten.
Dankzij het hoge percentage aan lipiden, die meer energie in het lichaam produceren dan koolhydraten, kan kamut worden beschreven als tarwe met een hoge energetische waarde. Brood van kamut heeft een ietwat zoete, nootachtige smaak.
Gezondheidseffecten
Wetenschappelijk onderzoek in Italië laat het verschil tussen moderne granen (zoals tarwe) en kamut zien en het effect op het menselijk lichaam. Bij proefpersonen die een kamutrijk dieet volgden, zakte het cholesterolniveau, de concentratie kalium en magnesium in het bloed steeg en er waren minder witte bloedcellen (dus ontstekingsreacties) te vinden in het bloed.
Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat kamut en tarwe qua labresultaten op papier erg veel op elkaar leken (hoeveelheid vezels, zetmeel etc.) terwijl de effecten op de gezondheid toch sterk uiteen bleken te lopen!
Tegen kanker
Een ander onderzoek liet zien dat kamut een positief effect heeft op oxidatieve stress in levercellen.
Door de hoge concentratie selenium is kamut bij uitstek geschikt om het lichaam te wapenen tegen de vorming van kanker en te beschermen tijdens het ondergaan van chemokuren.
Kies altijd voor de volkoren variant.
Latijnse naam:
Triticum turgidum x polonicum
Wanneer te verkrijgen:
Het gehele jaar.
Literatuur:
- Benedetti S, et al. Counteraction of oxidative damage in the rat liver by an ancient grain (Kamut brand khorasan wheat). Nutrition. 2012 Apr;28(4):436-41. doi: 10.1016/j.nut.2011.08.006. Epub 2011 Nov 29.
- Sofi F, et al. Characterization of Khorasan wheat (Kamut) and impact of a replacement diet on cardiovascular risk factors: cross-over dietary intervention study. Eur J Clin Nutr. 2013 Feb;67(2):190-5. doi: 10.1038/ejcn.2012.206. Epub 2013 Jan 9.