Wat eten we vandaag? Als je een antikankerdieet volgt, denk je grondiger na over deze vraag dan de gemiddelde Nederlander. Yolanda Perquin-Folmer (55) maakte een index waarmee ze heel gemakkelijk haar seizoensgroenten in een weekmenu plant. Via MMV deelt ze deze index met iedereen die er gemak van wil hebben.
De index bevat een overzicht van nagenoeg alle Uitzicht-recepten van 2016 tot en met 2020. Het bestand is ingedeeld in drie tabbladen (voor Excel-dummies: die vind je links onderin het bestand) die het mogelijk maakt op ingrediënt, type gerecht of maand te zoeken. Achter elk ingrediënt is te zien in welke Uitzichten de recepten te vinden zijn. Ook de kleurcodes die aangeven of het ingrediënt past in de richtlijnen van Moerman dan wel de Niet-Toxische Tumor Therapie staan erbij. ‘Ik zat met een computer en twee tablets te puzzelen en op een gegeven moment was het af.’
Yolanda maakt iedere week een menu voor de avondmaaltijden. Met de aanbiedingen van haar biologische winkel en de MMV-recepten op de tablet en de receptenindex op haar laptop zoekt ze voor iedere dag van de week een afwisselend gerecht. In een schrift maakt ze vervolgens een weekmenu. Ter illustratie: champignonroerbak met zoete aardappel op maandag, knolselderij-avocadopuree op dinsdag, rode kool met een erwtenburger en zoete aardappel op woensdag, op donderdag curry met paksoi en zilvervliesrijst en op vrijdag erwtensoep met roggebrood.
‘Uitzicht? Ja, daar heb ik wat aan!’
Yolanda leeft sinds 2003 met de diagnose eierstokkanker. Sinds twee jaar is ze lid van de MMV, een medewerker van de Thuiszorg wees haar op het bestaan van de vereniging. ‘Toen ik Uitzicht las, dacht ik meteen: ‘Ja! Hier heb ik wat aan. Daar wil ik mee door.’ Door het blad voelde ik me meteen verbonden met de vereniging, dankzij de mix van gedegen wetenschapsartikelen, interviews met leden en deskundigen, richtlijnen voor goede voeding en de rubriek waarin artsen medische vragen beantwoorden.’ Yolanda is opgeleid als docent biologie en werkte tot voor kort bij een Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie. ‘Ik weet hoe het lichaam werkt en lees daarover op een positieve manier in het blad. Dat stimuleert en geeft een goed gevoel; voor mij voelde het als thuiskomen.’
Tot ze MMV tegenkwam, volgde ze een vegetarisch Paleodieet. ‘Gezonde voeding, dat absoluut. Maar het Paleodieet heeft geen aandacht voor oncologie.’ Dankbaar ging Yolanda daarna met het Uitzicht-archief aan de slag. In totaal voerde ze ruim 250 recepten in met zo’n 200 verschillende ingrediënten. Op alfabetische volgorde. Van aalbessen tot zwarte bonen en alles daartussen in.
Bieten of venkel, een soep of salade?
Toen ze haar voedingspatroon voorlegde aan een NTTT-arts had hij daar weinig op aan te merken. Ontbijten doet ze met havermout met fruit en noten en twee eidooiers. ‘Met het eiwit en meel maak ik kippenvoer en dat geef ik terug aan de overbuurman in ruil voor verse eieren.’ ’s Middags eet ze meestal (notenzaden)crackers met pesto, humus of ander beleg. Vaak ook een soep of een salade en ’s avonds kookt ze een recept uit Uitzicht. Ze drinkt in de ochtend groene thee naar recept van MMV, twee bekers karnemelk bij de lunch en in de middag en avond groentesap, het liefst zelf gemaakt. ‘Mijn man Roland gaf me een sapcentrifuge cadeau voor mijn verjaardag. De pulp gaat in de compostbak, voor ons moestuintje. Hij smult trouwens van de maaltijden en eet er soms aardappelen of rijst bij en soms een biologisch stukje vlees.’
Dat voeding werkt, merkte ze in 2016 toen ze overstapte op volledig biologische voeding. ‘De waarde van de tumormarker daalde in zes maanden tijd van 39 naar 28 uitsluitend door over te stappen op biologisch voeding met Ayurvedische aanvullingen.
Hoe ze daarvoor at? ‘Best wel veel groente, maar niet biologisch. Ook at ik vlees, boterhammen en pastasaus uit een potje.’ Sinds ze is afgekeurd voor haar werk vier jaar geleden, maakt Yolanda al haar voeding zelf. De pastasaus maakt ze op basis van de tomaten van een biologische kweker uit de buurt. ‘Er is een periode geweest dat ik drie uur in de keuken stond, nu red ik het in twee uur.’
Blij met voedingsmiddelenkaart van MMV
Yolanda is ook erg in haar nopjes met de voedingsmiddelenkaart die bij het tweede nummer van Uitzicht meegeleverd werd en verwerkte de adviezen inclusief kleurcodes direct in de index. Zelf volgt ze de NTTT-richtlijn. Haar lievelingsrecepten? ‘Ik smul van de soepen en pesto’s, en vind het zo leuk dat je die van kruiden uit de natuur kunt maken. Dat leerde ik van de kruidenrubriek van Marry Foelkel, dat je van vrijwel alle groene blaadjes heerlijke pesto’s kunt maken. En ook dat je zoveel mogelijk de hele plant moet eten, dus ook de bladeren van de bloemkool en de stengel van de broccoli.’
Ook vindt ze het leuk dat het decembernummer van Uitzicht standaard ruimte biedt voor feestelijke recepten. Wel heeft ze nog een vraag voor de Uitzicht-kokkinnen: ‘Is het mogelijk iets meer recepten te maken voor groentesmoothies?’
Yolanda leeft sinds 2003 met de diagnose borderline epitheel eierstokkanker. Ze onderging meerdere operaties en behandelingen. In 2019 kreeg ze te horen dat ze uitbehandeld was. Een zoektocht bracht haar in Leuven waar ze nu in behandeling is, de tumoren zijn weer stabiel. Deze rustige periode dankt ze ook aan de MMV richtlijnen. In Uitzicht nr. 5 die op 11 juni 2021 zal verschijnen, staat een uitgebreid interview met Yolanda over haar ziektegeschiedenis en de keuzes die ze maakt.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief