Zorgverzekeraars beperken de vergoedingen uit de aanvullende verzekeringen volgend jaar verder. Het afsluiten van een extra verzekering om de kosten voor alternatieve geneeswijzen te beperken, brengt nauwelijks nog financieel voordeel.
Homeopathie, acupunctuur, osteopathie, chiropractie, Niet Toxische Tumortherapie of Moermantherapie: het is slechts een greep uit de lange lijst geneeswijzen die buiten de basisverzekering vallen. Daarvoor was de, vrijwillige, aanvullende verzekering gedacht. Lang niet alle aanbieders daarvan bieden alternatieven geneeswijzen en –middelen aan, waarschuwt de Consumentenbond in haar Zorgvergelijker.
‘Vaak gaat het om een maximumbedrag per jaar. In sommige gevallen kan ook een gedeeltelijke vergoeding gelden. Ook kan het voorkomen dat een verzekeraar slechts bepaalde vormen vergoedt.’ De Bond adviseert om die reden vooraf bij de verzekeraar naar de vergoedingen te informeren. ‘Let ook op of je behandelaar gecontracteerd is door je zorgverzekeraar, anders kan het voorkomen dat je alsnog niet alles vergoed krijgt.’
‘Meestal beter zelf betalen’
Zorgvergelijkingsportaal Zorgwijzer concludeert dat mensen die het uitsluitend om alternatieve behandelingen te doen is, de kosten daarvan ‘meestal beter zelf (kunnen) betalen.’ Voor een aanvullende verzekering met een maximale dekking van jaarlijks 500 euro beloopt de jaarpremie volgens Zorgwijzer ‘al snel’ 420 tot 600 euro.
Tot die slotsom lijkt de meerderheid van de verzekerden al te zijn gekomen. Een kwart van de Nederlanders hecht volgens het CBS evenveel waarde aan alternatieve als aan reguliere geneeswijzen. Slechts 7,5 procent van de vergelijkingssite kiest echter voor de vergoeding ervan.
Zorgwijzer geeft een overzicht van de belangrijkste wijzigingen – verslechteringen – die hun ‘rondgang’ opleverde. Zo schrapten CZdirect en FBTO de vergoedingen voor alternatief volledig. CZ biedt het alleen nog in de twee duurdere polissen aan en verlaagt de vergoeding met honderd euro. IZA schaft Extra Zorg4 die een dekking van de 850 euro had.
Nationale Nederlanden laat geen nieuwe klanten toe voor het pakket Comfort (dekking duizend euro). OHRA verlaagt de dekking met een derde tot 500 euro, Zilveren verlaagt de dekking met honderd euro. ONVZ, PNOzorg en VvAa hanteerden aparte vergoeding voor alternatieve geneeswijzen en alternatieve beweegzorg zoals chiropractie en osteopathie. Vanaf volgend jaar vallen deze behandelingen onder een noemer, waarmee de dekking dus afneemt.
Coöperatie, alternatief voor verzekeren
In augustus en september berichtte deze site over het GezondheidsCoöperatief Nederland en de Pilot Gezondheid Fonds. Een nog kleinschalig initiatief dat als alternatief voor de aanvullende verzekering kan dienen. De financiële afhandeling is gestoeld op coöperatieve regels. Deelnemers leggen maandelijks geld in. Een deel daarvan wordt gebruikt om bij te dragen in de kosten van deelnemers van wie het saldo nog onvoldoende is. Ongebruikt saldo blijft, na aftrek van kosten, eigendom van de deelnemer.
“Euros” by Will Spaetzel is licensed under CC BY-NC-SA 2.0
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief