‘Neem chips voor het zout en cola tegen de misselijkheid.’ En: ‘Eet veel slagroom, zodat je niet afvalt.’ Vaak krijgen mensen die behandeld worden voor kanker van hun oncoloog geen of een ongezond voedingsadvies. Hoe komt dat toch? Dat onderzoekt afstuderend natuurgeneeskundige Mirjam Boertien uit Hoogeveen.
Heeft u tijdens reguliere behandeling van kanker adviezen gekregen op het gebied van voeding en suppletie?
Zijn de adviezen die u wel heeft gehad op het gebied van voeding en suppletie tijdens regulier behandeling van kanker naar tevredenheid geweest?
Ruim honderd mensen reageerden op deze poll van Mirjam Boertien in de Facebookgroep ‘Eten volgens Moerman’.
Een serieus voedingsadvies krijgen tijdens de kankerbehandeling, blijkt een zeldzaamheid. ‘Nee’, antwoordden 102 van de (vooralsnog) 118 respondenten op vraag naar hun ervaring op dit gebied. De rest vond het onvoldoende. Drie respondenten hebben juist opmerkelijk goede ervaringen op dit gebied tijdens de behandeling van kanker. Eén oncoloog had zelf ideeën, een tweede werkte samen met de ‘Moermanarts’ van de desbetreffende patiënt en de derde verdiepte zich in de Niet-Toxische Tumor Therapie.
Op vraag 2, of de adviezen naar tevredenheid waren, reageerden 50 van de 56 mensen met een ‘nee’.
‘Eet maar waar je zin in hebt’
In de Facebookgroep plaatsten 37 mensen spontaan een extra bericht onder de poll, waarin ze hun ervaring of mening toelichten. ‘Ik ben er wel over begonnen, maar er kwam geen reactie’, schrijft Ton.
‘Eet maar waar je zin in hebt. Vooral niet afvallen’, luidde het advies aan Pauline. Aan Elly: ‘Het maakt niet uit wat je eet; het heeft er niets mee te maken.’ Ria en Elisabeth ervoeren dat er ‘lacherig’ over werd gedaan. ‘Eet wat u wilt, maar het heeft geen enkel effect.’
Elly: ‘Neem chips voor het zout en cola tegen de misselijkheid. En zorg dat je aan je calorieën komt in de vorm van slagroom.’
Over supplementen lieten de dokters zich meestal negatief uit, volgens de mensen in de groep. ‘Onzin!’. En: ‘Zonde van het geld, want de werking is wetenschappelijk niet bewezen.’
Uit alle reacties blijkt dat veel mensen geëmotioneerd zijn door het onderwerp, valt onderzoeker Boertien op. Er is veel boosheid. ‘Het verbaasde me dat dit zo’n gevoelig punt is.’
Goede ervaringen zijn er ook.
Christie: ‘Mijn oncoloog wees me op de goede eigenschappen van kurkuma en door haar ben ik in contact gekomen met een Moermanarts. Ik ben nog steeds blij met haar manier van meedenken.’
‘Geen onwil’
Het onderzoek van Boertien is nog in volle gang. Naast de patëntenpoll interviewt ze dokters en medisch specialisten. Als gevolg van de corona-crisis kon ze nog maar drie interviews afnemen, maar dat leverde al waardevolle informatie op. Zoals dat alle leefstijlgerelateerde adviezen – naast voeding ook beweging, slaap en emotioneel welzijn – voor een groot gedeelte uit de spreekkamer zijn weg bezuinigd, en dat er niets wordt gedaan als de patiënt er geen behoefte aan heeft.”
“Wetenschappelijk onderzoek over voeding en kanker bereikt de artsen niet. Het is geen onwil, maar ze weten er bijna niets van af. Een huisarts vertelde me dat zij 1 module over voeding had gehad tijdens al haar jaren opleiding.”
Christie herkent dit verhaal. Vanwege eierstokkanker bezocht zij de gynaecoloog. ‘Die zei: ‘Ik weet absoluut niets van voeding, want ik heb in zeven jaar niet meer dan 2 uur les gehad over voeding. Hoe kan ik er dan iets van weten? Ik waardeerde die eerlijkheid wel.’
Ook Ettina heeft zo’n ervaring: ‘Ik legde de arts van alles voor over voeding, maar er werd gezegd: ‘Het is niet ons vakgebied.’
Veel mensen met kanker trekken qua voeding hun eigen plan. Daarbij gesteund door de jarenlange ervaring van bijvoorbeeld de MMV die mensen met kanker overigens standaard adviseert een arts voor niet-toxische tumor therapie te raadplegen.
De MMV bouwde in 45 jaar een schat aan kennis en ervaring op over voeding en kanker. Op de site vind je dit terug in de ervaringsverhalen, maar ook in de voedingsmiddelenlijst die de voedingswaarde van ruim 200 voedingsmiddelen inzichtelijk maakt.
‘Mijn vader is mijn drijfveer’
Boertien, zelf lid van MMV, hoopt dat haar afstudeeronderzoek bijdraagt aan het bereiken van verandering in de zorg. Wat is haar drijfveer?
“Ik kan wel zeggen dat dat mijn vader is. In oktober vorig jaar kreeg hij de diagnose uitgezaaide longkanker, een kleincellig carcinoom. In het medisch circuit viel ik van de ene in de andere verbazing. Zoals: hoe kan het nou dat ik soms meer weet dan de arts? En: waarom raadde niemand mijn vader het roken af, toen hij keelkanker kreeg in 2010?”
Haar vader stopte wel met roken. Kreeg daarna nog een hartinfarct (5 jaar daarna), een hersenvliesontsteking (3 jaar daarna), en een TIA twee jaar geleden, maar hij herstelde steeds weer.
Zijn behandeling van de longkanker zou palliatief zijn. “Het was de vraag of hij de kerst zou halen.” Hij kreeg van oktober tot afgelopen maart chemotherapie.
Boertien maakte haar vader lid van de MMV. Ook bezocht hij een arts voor Niet-Toxische Tumor Therapie. “Na het consult deed mijn moeder alle pakjes en zakjes de deur uit, ze eten nu alleen nog puur en onbewerkt en vegetarisch-veganistisch. De dokter schreef ook verschillende supplementen voor. Hoe het nu met hem gaat? Hij heeft nauwelijks last van de kanker. Hij klust, fietst en heeft energie.”
Tijdens de laatste controle bleek de kanker kleiner te zijn geworden dan drie maanden daarvoor. “Voorheen verdikte lymfeklieren zijn dunner geworden. Het vocht dat achter de long zat is bijna helemaal weg en de tumor van 4 à 5 centimeter is gehalveerd.”
Ze is even stil. “Dit resultaat motiveert mij om mensen hierin te begeleiden. Met leefstijlaanpassingen is meer mogelijk dan mensen misschien denken. Ik hoop andere zorgverleners te inspireren hetzelfde te doen.”
Via de genoemde Facebookgroep is het mogelijk nog te reageren op de poll. Je moet dan wel lid zijn (of worden) van de Facebook-groep.
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief