
In deze tijden van hoge prijzen en lage verwachtingen dragen wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania een steentje bij om de kosten van levensonderhoud te drukken. Ze onderzochten de dynamiek tussen water en filterkoffie met het doel zo veel mogelijk smaak uit zo min mogelijk gemalen koffiebonen te halen. Conclusie: u kunt het zelf beter dan een koffiezetapparaat.
In tegenstelling tot het onregelmatige gepruttel van een koffiezetter draait het bij efficiënt koffiezetten om een onafgebroken waterstraal, zo wezen de proeven van de Amerikaanse onderzoekers uit. Met behulp van laser en een hoge snelheidscamera bekeken ze op welke manier je water op moet gieten om de gemalen koffiebonen optimaal te mengen. Vervolgens maten ze de hoeveelheid vaste stoffen die zo uit de bonen onttrokken was.
De conclusie, die ze in Physics of Fluids samenvatten, is dat ‘de extractie van de koffie kan worden opgevoerd door de mengtijd te verlengen door langzamer maar effectiever op te gieten.’ Zo kun je in plaats van er een schepje koffie bovenop te doen, ‘het aroma en sterkte van de drank aanpassen door de straal en de hoogte daarvan te variëren’.
Foto: Negative Space
MMV maakt wekelijks een selectie uit het nieuws over voeding en leefstijl in relatie tot kanker en andere medische condities.
Inschrijven nieuwsbrief